Analyse: SF rokerer konflikterne væk

Ministerrokaden kan skabe tiltrængt ro i SF, men særligt én ny minister overtager en masse bøvl.

Artiklens øverste billede
Dan Jørgensen (S), Jonas Dahl (SF), Karen Hækkerup (S) og Holger K. Nielsen (SF)

I den senere tid har der været nogle konflikter på vej i SF, som har truet med at være rigtig alvorlige. I de seneste måneder har Holger K. Nielsen fået kritik fra resten af SF-toppen, og der har været et antal uenigheder om strategien for SF i regeringen, som blev forstærket, da regeringen indgik en finanslovsaftalen med V og K.

Det er godt for SF, at Holger K. Nielsen får posten som udenrigsminister. Det vurderer lederen af Jyllands-Postens Christiansborg-redaktion, Christine Cordsen.

Derfor er det godt for partiet, at Holger K. Nielsen får posten som udenrigsminister. Det vurderer lederen af Jyllands-Postens Christiansborg-redaktion, Christine Cordsen.

"Holger K. Nielsen har været under tiltagende intern kritik for at være for meget regeringens mand i SF snarere end omvendt. Ved at flytte ham over i Udenrigsministeriet giver man ham et absolut drømmejob, og samtidig får man løst en ulmende konflikt, som kunne være brudt ud på et senere tidspunkt," vurderer hun.

Christine Cordsen mener desuden, at Holger K. Nielsen med den nye post kroner sin karriere og samtidig kan være et aktiv i forhold til Udenrigsministeriet, som har ligget underdrejet gennem længere tid, bl.a. på grund af Villy Søvndals sygdom.

"Nu får Udenrigsministeriet igen en stærk minister," lyder analysen.

Jonas Dahl overtager uriaspost

Efter rokaden har SF også valgt at lade transportminister Pia Olsen Dyhr træde ind i regeringens økonomiudvalg i stedet for Holger K. Nielsen. Dermed bliver hun reelt SF's nye økonomiske chefforhandler.

"Pia Olsen Dyhr får i den her rokade en stor forfremmelse, selv om hun ikke flytter sig som minister," siger Christine Cordsen.

Den nye kvinde i økonomiudvalget overtager som nævnt posten fra Holger K. Nielsen. Det betyder, at posten ikke bliver overtaget af den nye skatteminister, Jonas Dahl (SF).

"Det giver Jonas Dahl lidt mere tid i Skatteministeriet, som jo er lidt af en uriaspost. Han overtager nogle kæmpestore problemer og en masse bøvl, men han får heller ikke så mange arbejdsopgaver, som Holger K. havde," lyder det fra Christine Cordsen.

Engell: Han bliver udfordret

Også politisk kommentator Hans Engell vurderer, at Jonas Dahl får det svært ved at sidde side om side med de mere garvede kræfter og forhandle som skatteminister.

"Jonas Dahl er en anonym type, der ikke brager igennem i medierne. Han bliver udfordret nu," siger han til Ritzau.

Engell vurderer, at det kan blive svært for Jonas Dahl at "springe på et tog, der kører i tophastighed" og tilføjer, at det lykkedes for Holger K. Nielsen, fordi han i forvejen havde en lang parlamentarisk historik.

Den store overraskelse

Ifølge Cordsens analyse er det ikke overraskende, at Jonas Dahl i denne rokade får en ministerpost, fordi han stod for tur i folketingsgruppen, og SF gerne vil signalere et generationsskifte og køre nogle af dem, der er fremtidens folk, i stilling.

Rokadens overraskelse, derimod, er Dan Jørgensen (S), som regeringen har hentet hjem fra Europa-Parlamentet.

"Men han havde jo besluttet at satse på en folketingskarriere, og han har allerede meddelt, at han ville komme hjem. Så han har taget et meget stort karrierehop ved at rykke direkte ind i regeringen," vurderer Christine Cordsen.

En stærk kommunikator

Dan Jørgensen kender Helle Thorning-Schmidt særdeles godt, og desuden kender han fødevareområdet, idet han har siddet i Europa-Parlamentets komité for fødevaresikkerhed og været næstformand for parlamentets dyrevelfærdsgruppe.

"Han er en stærk politisk profil og en stærk kommunikator, hvilket jo er noget, den her regering har brug for," vurderer Christine Cordsen.

Politisk kommentator Hans Engell er enig i vurderingen, men tilføjer over for Ritzau, at "det er klart, at det vil skabe nogle frustrationer i den socialdemokratiske folketingsgruppe, hvor der er nogen, der vil føle sig overset".

Dan Jørgensen overtager posten som fødevareminister efter Karen Hækkerup (S), der skal være ny justitsminister.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.