*

Politik

Politiet stopper fatwa-undersøgelse af Yahya Hassan

Omstridt imam vil måske bare selv lave digte, siger Københavns Politi.

Yahya Hassan Foto: Gorm Branderup/Polfoto

Københavns Politi har med øjeblikkelig virkning stoppet undersøgelsen af en omstridt video, der angiveligt truede den meget omtalte unge digter Yahya Hassan.

I videoen siger den danske imam Abu Ubaydillah ellers, at han har erklæret »fjendskab« mod digteren, og at »vi vil bekæmpe ham«.

Udtalelsen kan »tolkes« som en opfordring til vold, medgiver Københavns Politi.

Bekæmpe med digte

Men ordene i videoen kan også tolkes som noget helt andet.

»Udtalelserne er ukonkrete, og de kan også opfattes sådan, at man vil bekæmpe Yahya Hassan på samme måde, som man mener, at Yahya Hassan bekæmper muslimer – altså bekæmpe med digte,« siger advokaturchef Dorit Borgaard, Københavns Politi i en pressemeddelelse.

Det er organisationen Dansk Pen, der har politianmeldt imamen for trusler, da Dansk Pen mener, at der var tale om en såkaldt fatwa mod Yahya Hassan.

Men sådan ser Københavns Politi altså ikke på videoen, der er offentliggjort på internettjenesten YouTube og her set af flere tusinde.

Ikke direkte trusler

Københavns Politi mener, at videoen blot »kritiserer« den unge digter for indholdet af hans digtsamling.

I en pressemeddelelse siger Københavns Politi, at digteren »kaldes for ateist og beskrives bl.a. som ’led mod sin mor’. Til sidst konstaterer taleren, at Yahya Hassan har erklæret fjendskab mod muslimerne, og at han vil bekæmpe muslimer med sine digte, og derefter siger taleren: "Vi erklærer fjendskab mod Yahya Hassan, vi vil bekæmpe ham".

Og det er ikke ulovligt.

»Jeg har lagt afgørende vægt på, at der ikke fremsættes direkte trusler rettet mod Yahya Hassan, og at det ikke med tilstrækkelig sikkerhed kan lægges til grund, at der opfordres til vold mod ham,« siger Dorit Borgaard, Københavns Politi.

Pen: Ikke digte

I Dansk Pen er den daglige leder Mille Rode noget forundret over politiets udmelding.

»Det var ikke umiddelbart mit indtryk, at imamen på denne video opfordrer til at lave digte,« siger hun, der i stedet hæfter sig ved, at imamen i videooptagelsen siger, at han vil gøre det samme med digteren, som Muhammed ville have gjort.

»Jeg mener, at det er en trussel. Jeg er ikke tryg ved, at imamen siger sådan. Vi har set mange eksempler på, at unge mennesker har følt sig kaldet til at ville Yahya Hassan nogen ondt. Og de får jo deres budskaber et sted fra. Det er næppe fordi, at de rent faktisk har læst hans digte,« siger Mille Rode.

Yahya Hassan er på grund af flere forskellige trusler nu under beskyttelse af Politiets Efterretningstjeneste.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Sherin Khankan: Islamist eller fuldstændig utilregnelig

Jaleh Tavakoli
Det at danskere vender sig imod Naser Khader, siger noget om det selvhad som de vestlige samfund lider under. Det at man betragter Sherin Khankan som reform-imam, siger noget om de lave forventningers racisme overfor muslimer.

Blog: Er ansvar for menneskeliv og velfærd ikke mere værd?

Signe Munk
62 procent af danskerne, mener at sygeplejersker fortjener mere i løn. Men Sophie Løhde er uenig, kan jeg fornemme.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her