Politik

K nedlægger veto mod brændeafgift

Brænde: Den kommende brændeafgift er så vanvittig, at De Konservative smider vetokortet på bordet. Det betyder, at afgiften enten skal droppes eller vente til efter næste valg, mener partiet. Skatteminister opfordrer til besindelse.

Afgiften vil gøre pejsebrænde dyrere og er de seneste uger blevet voldsomt kritiseret for at være ufornuftig og urimelig. Arkivfoto

Den kommende afgift på brænde er vanvittig og vil skabe et administrativt helvede. Det mener Det Konservative Folkeparti, der sætter foden ned for den afgift, der blev aftalt i energiaftalen fra 2012 for at sikre finansiering til grøn omstilling.

Brænde

Afgift

  • Afgiften skal indbringe 2,8 mia. kr. af energiaftalens i alt 3,5 mia. til grøn omstilling.
  • Ifølge Dansk Skovforening vil prisen på bøgebrænde stige med ca. 80 pct. (fra 346 til 621 kr. pr. rummeter), og sankebrænde af bøg, hvor køberen selv fælder træerne, vil stige ca. 140 pct. (fra 196 til 471 kr. pr. rummeter).
  • Lovforslaget skal forhandles i dette folketingsår.

»Vi nedlægger veto mod brændeafgiften. Den ligger uden for det, vi har aftalt i energiaftalen. Vores veto betyder, at vi spærrer for, at det kan vedtages. Hvis de andre partier alligevel gør det, så opsiger vi forliget, og så må de vente med at vedtage det til efter næste valg. Så må vælgerne ved valget tage stilling til, hvem de synes, mener det rigtige i denne sag,« siger energi- og finansordfører Mike Legarth (K).

Han begrunder brændevetoet med, at den måde, den kommende afgift vil fungere på, »slet ikke er noget, vi har aftalt i energiforliget.«

Afgiften er ny og lægges på VE-brændsler (vedvarende energi), der bruges til rumvarme, som f.eks. halm, brænde og træpiller.

Afgiften betyder imidlertid også, at danskerne fremover selv skal dokumentere, hvis de bruger træ til andre formål end opvarmning, hvis de vil slippe for at betale afgift af f.eks. pæle til havehegn eller træpiller til strøelse under heste. Man skal sende et foto af hegnet eller hesten til Skat for at slippe, og desuden skal man købe for minimum 5.000 kr. for at blive fritaget.

Det er også blevet hårdt kritiseret, at der indføres afgift på sankebrænde, som folk selv samler i skoven – vel at mærke, hvis der er tale om grene, som samleren selv skærer af træerne. Hvis grenene er faldet ned af sig selv, er de fritaget for afgift.

At afgiften beregnes ud fra træets brændværdi gør det desuden svært at sige, præcist hvor meget et brændetårn vil stige i pris. I et notat om den kommende afgift anslår Skatteministeriet den til i gennemsnit 33 pct. af prisen.

»Da vi lavede aftalen, var der ingen embedsmænd eller forhandlere, der tænkte over, at der skulle afgift på småbrænde til brændeovnen. Vi talte om en afgift på fjernvarme. Nu får vi et administrativt helvede, der også vil øge grænsehandlen,« siger Legarth.

Skatteministeriet har forsøgt at undtage brændet for afgiften, men vurderingen er, at det vil være konkurrenceforvridende og derfor i strid med EU's regler. Det anerkender De Konservative derimod ikke og vil i givet fald udfordre EU i en retssag.

Venstre afventer

Energiaftalen er lavet for at sikre grøn omstilling for 3,5 mia. kr. i 2020. Heraf vil omkring 300 mio. kr. ifølge Mike Legarth komme fra brændeafgiften, og de penge er K parat til at finde på anden vis inden for aftalen.

Også Venstre er ifølge forsyningssikkerhedsordfører Thomas Danielsen (V) »bekymret« over den nye afgift.

»Men jeg synes, det er lidt tidligt at nedlægge veto, når vi ikke har set alle høringssvarene endnu. Vi har selv en række spørgsmål til regeringen, som vi skal have svar på, inden vi tager stilling,« siger Danielsen.

Dansk Folkeparti er også utilfredse med afgiften.

»Brændeafgiften ser ud til at stride mod almindelig sund fornuft, og vi forsøger at ændre det. Hvis det ikke lykkes, så overvejer vi at sige inden næste valg, at vi fremover vil stå udenfor den del. Så håber vi, at vi kan få V og K til at gøre det samme, så vi kan sikre mere fornuft i energipolitikken efter et valg,« siger formand Kristian Thulesen Dahl (DF).

I en mail opfordrer skatteminister Holger K. Nielsen (SF) til besindelse i forligskredsen.

»Man kan jo ikke sige ja til at bruge pengene, og nej til at hente finansieringen. I Venstre og Konservative må man også stå ved sit ansvar, og det forventer jeg også, at man gør, selvom man truer med at bakke baglæns ud af noget, man selv har været med til at finde på,« skriver ministeren.

»Nye afgifter er sjældent populære uanset hvor gode formål, de skal dække. Jeg kan sagtens forstå, at almindelige danskere kan undre sig over indførelsen af en ny kompliceret afgift, men man skal huske, at afgiften finansierer den meget grønne energiaftale,« skriver han.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Tør øjnene, Henrik Sass

Olav Skaaning Andersen
Det er klynk, når Socialdemokratiets gruppeformand påstår, at politikere ikke kan komme til orde i medierne.

Blog: Afblæs tiggerloven – den straffer fredelige mennesker

Josephine Fock
Den skærpede tiggerlov er et klassisk eksempel på en lovændring, der skulle få regeringen til at fremstå hurtig og handlekraftig.
Annonce
Her laves 35 mio flasker vin om året: Og i tre dage opfordres til sanseløs druk
Med sine alsidige lokalklimaer og en produktion af 35 mio. flasker vin årligt er Israel en ambitiøs spiller på vinmarkedet, selv om alkohol for mange israelere er forbeholdt festdage. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her