PET vil ikke afsløre Snowden-viden
Danske efterretningstjenester vil ikke fortælle, om de kender til ulovlig overvågning.
EU har tilsyneladende afsløret amerikanerne i at overvåge EU’s hovedkvarter i Bruxelles.
Men har Politiets Efterretningstjeneste (PET) eller Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) opsnappet tilsvarende informationer?
Måske mod danske myndigheder?
Det vil hverken PET eller FE afsløre, fremgår det af et svar til Enhedslistens udenrigsordfører Christian Juhl.
Vil ikke be- eller afkræfte
Oplysningerne om EU’s afsløring af amerikanerne kommer fra den omstridte amerikanske it-tekniker Edward Snowden, der har givet flere medier adgang til dybt fortrolige oplysninger fra den amerikanske efterretningstjeneste NSA.
I en artikel i Der Speigel afsløres det, at EU’s hovedkvarter - placeret i bygningen Justus Lipsius - på et tidspunkt er blevet aflyttet eller forsøgt aflyttet fra en bygning i forstaden Evere, der tilhører Nato, og som benyttes af netop NSA.
Enhedslistens Christian Juhl har derfor spurgt om Snowdens afsløringer har givet »indicier eller beviser på, at der er foregået spionage mod danske interesser«.
»Der kan ikke inden for rammerne af en besvarelse af et folketingsspørgsmål nærmere redegøres for de konkrete oplysninger, som PET tilvejebringer som led i sin virksomhed på konstraspionage-området,« oplyser PET, mens FE henholder sig til, at »Forsvarets Efterretningstjeneste kan af principielle grunde hverken be- eller afkræfte spørgsmål til tjenestens eventuelle konkrete efterretningsmæssige indhentning«.
Søvndal: Stor alvor
PET oplyser dog i svaret, at »artiklen indeholder ikke efter PET’s opfattelse oplysninger, der i sig selv giver grundlag for mistanke om, at danske interesser på ulovlig vis har været mål for amerikanske efterretningsaktiviteter«.
Med netop dén formulering udelukker PET således ikke, at der rent faktisk kan være foretaget ulovlig overvågning af danske interesser, men oplyser alene, at artiklen fra Der Speigel ikke giver grundlag for denne mistanke.
Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) kalder i en skriftlig udtalelse anklagerne i den tyske avis for »noget vi ser på med stor alvor - ikke mindst i lyset af det nære forhold mellem EU og USA«.
Edward Snowden fik torsdag foreløbig ét års asyl i Rusland, hvor han er flygtet til efter de mange afsløringer.
Amerikanerne kræver ham fortsat udleveret til retsforfølgelse i USA, og Det Hvide Hus oplyste torsdag, at man er »skuffet« over den russiske beslutning om at give Snowden asyl.