- Opdateret 28/07/2013 kl. 17:18
K: Længere skoledag til børnene
Fremtidens skoledag skal være endnu længere, mener Brian Mikkelsen (K).
Danskerne er for dovne til på sigt at kunne konkurrere med omverdenen, og det skal laves om allerede fra folkeskolen ved at skoledagen bliver længere.
Sådan lyder det fra det konservative folketingsmedlem og tidligere minister Brian Mikkelsen i et interview i Berlingske søndag kort tid efter, at partiet valgte at stå uden for dele af Folkeskoleforliget - blandt andet med henvisning til netop for lange skoledage.
Brian Mikkelsen forklarer, at skoledagen i Danmark anno 2050 optimalt set bør være længere end i dag - og også længere end "der er lagt op til i den nye folkeskoleaftale".
- I 2050 tror jeg, at Danmark vil være så presset vidensmæssigt, at vi skal gå længere tid i skole. Flere vil tage en uddannelse og gå på universitetet, for vi er simpelthen nødt til at blive dygtigere, siger han til Ritzau.
Opbevaring ikke undervisning
Spørgsmål: Men er der ikke behov for at blive dygtigere allerede i dag:
- Jo, det er også derfor, vi er for skolereformen og bakker op om 95 procent af den.
- Det er ikke undervisningen, vi er imod, det er lektiecaféen, for der er tale om opbevaring, siger han.
Under folkeskoleforhandlingerne stejlede De Konservative over den obligatoriske lektiecafé.
Det skyldtes med partiformand Lars Barfoeds (K) ord, at det ikke er "statens opgave at diktere, hvordan vi indretter vores liv og hvilke fritidsaktiviteter, vores børn skal gå til," og han understregede samtidig vigtigheden af at "bevare friheden til familieliv".
- Timetallet er for højt, og den tvungne deltagelse i lektielæsning eller anden aktivitet fratager familierne retten til at bestemme over deres egen hverdag. Vi vil ikke tage fritiden fra børnene, og friheden til selv at bestemme fra familierne, sagde han blandt andet.
Spark i rumpetten
Men det vil ikke gå ud over elevernes fritid, at skoledagen vil vare til for eksempel tre-fire-tiden i 2050, mener Brian Mikkelsen, der tværtimod er overbevist om, at det bliver nødvendigt med mere tid i klasseværelserne på sigt.
- Det er min prognose på, at vi bliver nødt til at sparke folk i rumpetten, fordi vi simpelthen er blevet for magelige og dovne i Danmark.
- Jeg tror ikke, vi udvikler os som samfund, hvis vi ikke arbejder noget mere, innoverer noget mere og skaber noget mere. Det skal man vænnes til allerede fra folkeskolen, siger han.
Men der er altså lidt tid at løbe på ifølge Mikkelsen. Her og nu er antallet af skoletimer nemlig "passende".
Ritzau