Annonce
Politik

Danmarks FN-styrke er blot på 31 udsendte soldater

Antallet af udsendte danske FN-soldater er det laveste siden 1948 - men snart kan antallet stige igen.

Foto: Lars Krabbe

Trods regeringens eget ønske om, at Danmark skal være mere aktiv i FN-sammenhænge og sende soldater med FN's blå hjelme ud i verden, så er kun 31 danske soldater udsendt for FN i dag, skriver Politiken Søndag.

Det er det laveste antal siden 1948 - under krigen på Balkan for 20 år siden var op mod 1.500 danskere under FN's flag.

I 2010 og 2011 under VK-regeringen var 175 soldater stationeret primært i Libanon, hvor de opererede indtil i fjor.

Skuffende

Den udvikling er skuffende, mener Lave Broch, der er medlem af forretningsudvalget i den tværpolitiske interesseorganisation FN-Forbundet.

- Danmark skulle gøre en større indsats, men i stedet er der blevet skåret ned. Vi kunne godt tænke os, at Danmark var med til at genoprette en hurtig FN-udrykningsstyrke, som vi var drivkraften i tidligere. Når soldaterne er ude af Afghanistan, bør regeringen se på det, siger han til Politiken.

Allerede i løbet af de kommende uger kan udsigten til dansk deltagelse i FN’s operationer imidlertid lysne en smule. Dels er danske FN-styrker i spil til FN’s styrke i Golanhøjderne mellem Israel, Libanon og Syrien.

Mali

Og dels skal regeringen og Udenrigspolitisk Nævn tage stilling til, om Danmark skal bidrage til FN's nye store fredsstyrke i det borgerkrigsplagede Mali.

En styrke, der samlet vil løbe op i 15.000 mand, og som starter opbygningen 1. juli - få uger før Danmark trækker hovedparten af sine styrker ud af Afghanistan.

- Vi har stået i to situationer, hvor FN kaldte, og det overvejer vi altid, specielt i en regering, der har i sit regeringsprogram, at vi gerne vil styrke den fredsbevarende indsats gennem FN, siger udenrigsminister Villy Søvndal (SF) til Politiken.

I Mali mangler der især højtspecialiserede bidrag som ingeniørtropper, transportfly og efterretningseksperter, der kan gøre de over 10.000 infanterisoldater fra især Malis nabolande mere effektive.

Overvejelser

Hidtil har forsvaret ifølge Politikens oplysninger arbejdet med kun at sende et mindre antal danske stabsofficerer til det vestafrikanske land. Men nu åbner udenrigsminister Villy Søvndal (SF) for et mere markant dansk bidrag.

- Vi har en regeringserklæring om at gøre mere i FN-regi. Derfor er vi i gang med at overveje at bidrage til den fælles FN-Mali-styrke, som formentlig bliver fra august. Jeg vil tro, at Folketinget ender med at give grønt lys til, at vi deltager.

Ikke med soldater på jorden, men der er nogle transportkapaciteter, vi kan hjælpe med. Hvis vi sender transportbidrag ud, så er det med 50 soldater, eller hvor mange det nu er, siger udenrigsministeren til Politiken.

Ritzau

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Nyt fødevaremærke er vejen frem

Jens Kindberg
Mit forslag er blevet regeringens politik.

Blog: #NotMe - Jeg vil ikke være med til at fremstille mænd som dumme svin  

Nauja Lynge
I dag er det et år siden vi ukritisk gled med på #MeToo-bevægelsen. Det er usundt konstant at fremmane billeder på mænd som dumme svin. Og det kan få store konsekvenser for drenges selvværd.
Annonce
Med luksusliner gennem Norges vilde kystlandskaber
Krydstogter kan noget helt specielt, hvis man gerne vil opleve flere feriedestinationer på én gang. Men med Silver Spirit bliver den vanedannende gode mad og det meget høje serviceniveau også en del af oplevelsen. 
Se flere
Biler
Legendarisk Jeep kører ind i fremtiden
Jeep Wrangler har stort set ikke ændret sig siden slutningen af 1980’erne, men næste år kommer klassikeren i en ny udgave. Essen er stadig den gamle Jeep tilsat mere komfort og et design med glimt i øjet. 
Se flere
Spånplade: Hele Danmark arbejder for Kronospan
Når danskerne afleverer træ på den lokale genbrugsstation, arbejder de for Kronospan i Pindstrup, der fabrikerer spånplader til bl.a. køkkener, skriveborde og gulve. For når Kronospan fremstiller spånplader, er 75 procent af træet genbrugstræ, hvor rigtig meget af det stammer fra landets genbrugsstationer. Der er penge i genbrug – en omsætning på ca. 500 mio. kr. årligt. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her