Ombudsmand får opbakning i kritik af offentlighedslov

Ombudsmanden står ikke alene med sin vurdering af, at central del af offentlighedslov ligner "trylleformular".

Artiklens øverste billede
Justitsminister Morten Bødskov (S) - her længst til højre under en debat om offentlighedsloven.

Folketingets Ombudsmand, Jørgen Steen Sørensen, står ikke alene med sin vurdering af, at en central passage i den nye offentlighedslov kan ligne en trylleformular.

I en usædvanlig kronik i Politiken tirsdag kommenterer ombudsmanden den mest omdiskuterede del af offentlighedsloven, nemlig den om embedsværkets betjening af ministre, som regeringen, De Konservative og Venstre vil udelukke for aktindsigt.

Justitsminister Morten Bødskov (S) har forsvaret sig mod kritikken af den øgede lukkethed med et argument om, at muligheden for at give afslag på aktindsigt i ministerbetjeningen skal tolkes "restriktivt" af embedsværket, hvis der er tvivl om, at der er tale om ministerbetjening.

Tryllerformular i loven

Men den tvivl vil som regel ikke opstå, indvender ombudsmanden, og hvis tvivlen ikke er til stede, skal der gives afslag på indsigt. Ombudsmanden stiller derfor spørgsmålet om, hvorvidt "der er mere trylleformular end realitet" over lovens formulering. Og ombudsmanden får nu opbakning fra lektor i forvaltningsret, Sten Bønsing.

- Jeg kan sagtens følge ombudsmanden. For trænede embedsfolk vil det ikke være særlig ofte, at der kan være tvivl om, om der er tale om ministerbetjening. Den slags kan de se på lang afstand, siger Sten Bønsing.

- Jeg skal ikke kunne sige, om der aldrig kan opstå tvivl. Så der vil givetvis være enkelte sager, hvor formuleringen om den restriktive anvendelse af offentlighedsloven kan finde anvendelse, siger han.

Loven skal evalueres

Jørgen Steen Sørensen, der tidligere var rigsadvokat, er sat til at evaluere embedsværkets håndtering af offentlighedsloven om tre år.

Det skete efter flere måneder med voldsom kritik af offentlighedsloven, der også vil lukke offentligheden ude fra indsigt i ministres kalendere og kontakten til folketingsmedlemmer.

Men ombudsmanden er afskåret fra at evaluere selve loven. Morten Bødskov vil ikke kommentere ombudsmandens indvendig mod det centrale element i sit forsvar for offentlighedsloven.

I en mail fra hans presserådgiver kommenterer han kronikken således:

"Ombudsmandens udmelding om, at han vil føre en indgående og effektiv kontrol med lovens overholdelse, hilser jeg naturligvis velkommen".

Ritzau

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.