• Artiklen opdateres

Tolke må søge asyl i Danmark

Flere hundrede afghanske tolke får mulighed for at søge asyl i Danmark.

Artiklens øverste billede
Det var de norske styrker, Asif hjalp i Afghanistan, men på sin flugt endte han på hovedbanegården i København, da pengene og modet var sluppet op. Den 9. maj 2011 gik Asif til politiet og bad om asyl. Det har han sidenhen fået afslag på. Han venter nu på Flygtningenævnets endelige beslutning, der kan føre til hjemsendelse.

De meget omtalte afghanske tolke får ingen garanti for, at de kan flytte til Danmark.

Men de får nu alle lov til at søge asyl.

Tolkene vil inden længe få mulighed for en »konkret og individuel vurdering,« af deres situation, og der kan potentielt være tale om op mod 200 tolke.

Forsvarsminister Nick Hækkerup sagde på et pressemøde på Christiansborg, at Danmark havde et »moralsk ansvar« for tolkene.

»Aftalen giver mulighed for asyl, hvis man er tilstrækkelig truet - der er altså tale om en individuel og konkret vurdering. Hvis man ikke er tilstrækkelig truet, så vil der blive fundet en løsning lokalt i Afghanistan,« sagde Hækkerup.

Bredt flertal

Tolkene har arbejdet for de danske styrker i Helmand-provinsen, og flere af dem har givet udtryk for, at de frygter for deres liv, når de danske og internationale styrker forlader det krigshærgede land.

Det har den afghanske præsident Hamid Karzai dog for nylig afvist, da han besøgte Danmark.

Har den afghanske præsident så taget fejl?

»Det ved vi ikke. Det afhænger af en konkret og individuel vurdering,« sagde Nick Hækkerup.

Tolkene

Tolkene får også mulighed - igen efter en konkret og individuel vurdering - at få op mod halvandet års løn eller hjælp til at flytte til for eksempel til en anden del af landet.

Og regningen for aftalen er foreløbig ukendt, oplyser forsvarsministeren.

»Det kommer an på, hvor mange, der vurderes til at skulle have asyl, og hvor mange, der skal have hjælp. Så det ved vi ikke endnu,« sagde Nick Hækkerup.

Kan man sige, at tilbuddet til tolkene svarer til, at de tog et fly til København og bad om asyl i lufthavnen?

»Det bliver en behandling efter asylreglerne som alle andre, der måtte komme og vælge og søge asyl i Danmark,« sagde Nick Hækkerup, der dog understregede, at de danske asylmyndigheder vil tage til Afghanistan i stedet for, at tolkene først skal til Danmark.

Med varieret held

Nick Hækkerup har tidligere udtalt, at han ikke mente, at der var behov for en samlet løsning for tolkene.

Forsvarsministeren afviste dog onsdag eftermiddag, at han var vendt på en tallerken.

»Det synes jeg ikke, at jeg er. Jeg synes, at jeg har forsøgt - med varieret held - at sige, at vi vil ikke svigte tolkene. Men betyder det, at alle skal have asyl? Nej, det gør det ikke. Der vil være en bred vifte af løsninger«.

600 får tilbud i England

Tidligere på dagen fortalte BBC, at i alt 600 lokale tolke, der har arbejdet for de britiske styrker, nu får et tilbud om et femårige visum i Storbritannien eller hjælp til et bedre liv i Afghanistan.

I Storbritannien bliver tilbuddet givet til alle tolke, der har arbejdet i frontlinjen i over et år, mens det i Danmark altså berør på en individuel vurdering.

DF: Helt forkert

Dansk Folkeparti mener, at det er brud på en gammel aftale, at afghanske tolke med forsvarsminister Nick Hækkerups nye aftale får mulighed for at komme til Danmark, skriver ritzau.

»I 2007 fik irakiske tolke asyl i Danmark, og dengang lavede man en aftale med Venstres daværende forsvarsminister Søren Gade om, at det her skulle ikke ske igen,« siger Dansk Folkepartis forsvarsordfører Marie Krarup til ritzau.

Dansk Folkeparti mener, at det er »helt forkert,« hvis Danmark skulle tage imod 200 tolke og deres familier, hvoraf »mange nok vil have svært ved at integrere sig«.

Venstre: Skal ikke gå ud over tolkene

For Den Konservatives Tom Benhke er aftalen et spørgsmål om, at Danmark altid skal »rydde op efter sig,« når vi har været i krig.

Venstre mener, at forløbet omkring tolkesagen har været »dybt, dybt kaotisk« og præget af »urigtige« oplysninger fra forsvarsministeren.

»Når vi så alligevel vælger at sige, at der skal findes en løsning, så skyldes det, at det ikke skal gå ud over de afghanske tolke, at vi har haft en forsvarsminister i Danmark, der har haft svært ved at forklare tingenes virkelighed,« siger forsvarsordfører Troels Lund Poulsen (V).

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen