Modstanden mod mørklægning vokser

Åbenhed: Protesterne mod offentlighedsloven spreder sig i regeringspartierne. SF'er vil skyde loven til hjørne, socialdemokrat vil skrotte den, og i weekenden blev radikale ministres folketingskandidatur sat til afstemning.

Artiklens øverste billede

En stribe medlemmer af SF’s landsledelse – partiets øverste organ – tager nu afstand fra den kommende offentlighedslov, der vil hemmeligholde flere regeringsdokumenter end hidtil.

»Lukkethed gavner sjældent nogen som helst – andre end magthaverne selv,« lyder det fra Tonni Hansen, medlem af SF's landsledelse.

Loven er i øjeblikket ved at blive behandlet i Folketinget. Ifølge folketingskandidat Thomas Klimek, der sidder i SF’s landsledelse, bør processen »skydes til hjørnespark«.

»Man må for god ordens skyld standse op og vurdere, om tingene er gået for hurtigt med sådan en principiel lov, som vedrører kronjuvelerne i demokratiet,« siger han.

Et bredt ønske

Offentlighedsloven udspringer af en aftale mellem regeringen, Venstre og De Konservative. Den vil betyde, at dokumenter udvekslet mellem ministerier og styrelser bliver undtaget fra aktindsigt, ligesom korrespondancer mellem ministre og folketingsmedlemmer bliver mørklagt.

Landsledelsesmedlem Ida Damborg (SF) bebuder, at sagen skal behandles på et møde i SF's landsledelse:

»Det har været et bredt ønske fra hele landsledelsen – også fra ministre og folketingsmedlemmer. Den drøftelse ser jeg frem til.«

SF-formand Annette Vilhelmsen vil ikke udtale sig om kritikken i egne rækker, men SF's retsordfører, Karina Lorentzen, konstaterer, at »SF er en del af regeringen, og dette er regeringens politik. Så det står vi bag«.

Også i De Radikales bagland er der modstand mod offentlighedsloven. I weekenden blev fire toppolitike-res folketingskandidatur sat til afstemning pga. deres støtte til den omstridte lov. Det gjaldt bl.a. kirkeminister Manu Sareen og klimaminister Martin Lidegaard.

I direkte modstrid

Afstemningen fandt sted på årsmødet i partiets vælgerforening i hovedstaden, hvor et flertal vedtog at »beklage« loven, som de finder »i direkte modstrid med partiets politik«.

Folketingsmedlemmerne vandt dog tillidsafstemningen, som ifølge den københavnske folketingskandidat Lars Rasmussen (R) skal ses som en protest fra baglandet:

»De har fået det gule kort.«

Ifølge Jyllands-Postens oplysninger blev loven også kritiseret, da Socialdemokraterne i går holdt gruppemøde på Christiansborg. Her opfordrede Rasmus Prehn partitoppen til at skrotte loven i en tid, hvor regeringen har nok at slås med. Det blev afvist af statsminister Helle Thorning-Schmidt (S).

Rasmus Prehn ønsker ikke at kommentere sagen.

Tror du, at den interne modstand mod offentlighedsloven vokser sig så stor, at regeringen må opgive at gennemføre loven?

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.