Statsborgerskabsprøver: Afslag fra VKO-epoken gøres om

Mange alvorligt syge, som gerne vil være statsborgere i Danmark, slipper for prøver i dansk sprog og kultur.

Folketingets indfødsretsudvalg er begyndt at omgøre en række af de afslag på statsborgerskab, som udvalget gav under VK-regeringen.

Efter at indfødsretsudvalget sidste år begyndte at se på afslagene om dispensation for statsborgerskabsprøverne til alvorligt syge udlændinge, er næsten alle disse tidligere afslag blevet omgjort, skriver Information.

Ifølge en opgørelse fra justitsminister Morten Bødskov (S) er der foreløbig - fra juni og frem til januar - blevet forelagt indfødsretsudvalget 70 af sådanne sager.

Og i 65 sager har indfødsretsudvalget ladet ansøgeren slippe for prøverne i dansk og kendskab til danske samfundsforhold, kultur og historie.

Modstand fra DF

Formanden for indfødsretsudvalget, Christian Langballe (DF), var oprindeligt modstander af, at udvalget overhovedet skulle se på sagerne på ny.

- Selvfølgelig kan folk søge igen om at blive dansk statsborger. Det er de altid velkomne til, hvis der er noget nyt, siger Christian Langballe til Information

- Men her er der i langt hovedparten af sagerne ikke sket noget nyt i forhold til årsagen til, at vi i første omgang afviste dem.

- Og Dansk Folkeparti vil ikke være med til bare at dele statsborgerskaber ud til højre og venstre og på den måde langsomt udskifte vælgerkorpset, tilføjer han.

Under VK-regeringen fik langt de fleste alvorligt syge ansøgere afslag, når de søgte om dispensation for kravene om både at kunne dansk og kende til danske samfundsforhold, kultur og historie.

Fra december 2005 og frem til regeringsskiftet i 2011 behandlede indfødsretsudvalget 1077 ansøgninger om en sådan dispensation. Cirka 700 søgte forgæves.

Men efter regeringsskiftet i 2011 blev der givet så mange flere dispensationer, at Morten Bødskov sidste år spurgte indfødsretsudvalget, om det også ville se på de omkring 700 tidligere afslag, skriver Information.

Ritzau

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.