Så længe har ministrene gået i skole

Se hvor lang tid regeringens ministre brugte på at gennemføre deres uddannelser.

Artiklens øverste billede
Få af regeringens ministre gennemførte deres uddannelser på normeret tid.

Regeringen vil have studerende hurtigere igennem uddannelsessystemet. Derfor fremlagde minister for forskning, innovation og videregående uddannelse, Morten Østergaard (R) tirsdag regeringens udspil til en SU-reform.

Reformen skal motivere de unge studerende til at komme hurtigere gennem uddannelsessystemet, men kun ganske få af regeringens ministre har gennemført deres videregående uddannelser på normeret tid.

Jyllands-Posten har set på ministrenes CV'er på Folketingets hjemmeside

Morten Østergaard (R) var selv ni år om at få sin kandidatgrad. Han er uddannet i statskundskab fra Aalborg Universitet i 2006. Undervejs var han folketingskandidat for Radikale Venstre.

"Jeg fik arbejde undervejs, og derfor færdiggjorde jeg først mit speciale, efter at jeg havde været erhvervsaktiv i en del år," sagde Morten Østergaard til Jyllands-Posten.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt: Syv år

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) blev færdig med sin uddannelse på syv år, selv om den normerede tid er fem år. Helle Thorning-Schmidt blev indskrevet på statskundskabsstudiet to år efter sin studentereksamen i 1987. Hun blev kandidat i statskundskab fra Københavns Universitet i 1994. Hun tog desuden en MA i europæiske studier ved Europakollegiet fra 1992 til 1993.

Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager: Syv år

Margrethe Vestager (R) har også brugt syv år på sin uddannelse, som er normeret til fem år. Hun er uddannet cand. polit fra Københavns Universitet i 1993. Margrethe Vestager blev færdig med sin studentereksamen i 1986 og blev indskrevet på Københavns Universitet samme år. Hun blev den yngste landsformand i Radikale Venstres historie som 25-årig.

Erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen: Seks år

Annette Vilhemsen (SF) har flere uddannelser. Hun blev uddannet cand.pæd. i almen pædagogik fra Danmarks Lærerhøjskole i 2001. Hun påbegyndte uddannelsen i 1995. Inden tog Annette Vilhelmsen læreruddannelsen på Den frie Lærerskole. Desuden er erhvervs- og vækstministeren uddannet kontorassistent.

Finansminister Bjarne Corydon: Otte år

Finansminister Bjarne Corydon (S) har været otte år om at blive cand.scient.pol. Den normerede tid for uddannelsen er fem år. Han begyndte på studiet i 1992 og blev færdiguddannet fra Aarhus Universitet i 2000.

Udenrigsminister Villy Søvndal: Seks år om at komme i gang

Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) er uddannet folkeskolelærer i 1980. Det tog ham fire år at gennemgøre uddannelsen. Udenrigsministeren blev student i 1971 og var dermed seks år om at påbegynde sin læreruddannelse. Her rejste han blandt andet rundt i Østeuropa og Sydamerika.

Justitsminister Morten Bødskov: Ikke færdig

Morten Bødskov (S) er bachelor i administration og samfundsfag fra 1994 fra Aalborg Universitet. Han tog bacheloren på tre år, men har endnu ikke afleveret sit  kandidatspeciale. Han havde et år fri mellem sin studentereksamen og universitetet.

Klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard: Seks år

Martin Lidegaard (R) har en kandidatgrad i kommunikationsvidenskab fra Roskilde Universitetscenter i 1993. Han blev student i 1985, og gik i gang med at læse i 1987. Han brugte således seks år på at færdiggøre sin videregående uddannelse, som er normeret til fem år.

Skatteminister Holger K. Nielsen: 10 år

Skatteminister Holger K.Nielsen (SF) er cand.mag. i samfundsfag og dansk fra Københavns Universitet i 1979. Der gik 10 år, fra han blev student, til han blev færdig med sin universitetsuddannelse. Hoger K. Nielsen var undervejs landsformand for SFU og medlem af SFs hovedbestyrelse.

Kulturminister Marianne Jelved

Kulturminister Marianne Jelved (R) blev student i 1964, fik en lærereksamen fra Hellerup Seminarium i 1967 og blev cand.pæd i dansk fra Danmarks Lærerhøjskole i 1979. Det fremgår ikke, klart, om det foregik på normeret tid.

Transportminister Henrik Dam Kristensen: 1 år

Transportminister Henrik Dam Kristensen (S) er uddannet fra Kolding Teknisk Skole 1974-1975. Han arbejdede som landpostbud i sine unge dage.

Minister for by, bolig og landdistrikter Carsten Hansen

Minister for by, bolig og landdistrikter Carsten Hansen (S) er udlært rørsmed.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen:  13 år til master

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) blev student i 1996. Derefter fik hun en bachelorgrad i administration og samfundsfag fra Aalborg Universitet. Mette Frederiksen fik en mastergrad i Afrikastudier i 2009. Der gik således 13 år, fra hun blev student, til hun fik sin mastergrad. Undervejs var hun politisk aktiv og blev valgt ind i Folketinget i 2001.

Børne- og undervisningsminister Christine Antorini: Normeret tid

Børne- og undervisningsminister Christine Antorini (S) læste cand.comm i offentlig forvaltning fra 1989 til 1994, hvilket er normeret tid. Hun studerede statskundskab fra 1985 til 1987, et år efter hun blev student.

Social- og integrationsminister Karen Hækkerup: 10 år

Social- og integrationsminister Karen Hækkerup (S) har en kandidatgrad i statskundskab fra 2010. Hun påbegyndte kandidatgraden i 2000 og var altså 10 år om at gennemføre den. Hun blev student i 1993. Der gik 17 år fra Karen Hækkerups studentereksamen til kandidatgrad.

Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Mette Gjerskov: Otte år

Fødevareminister Mette Gjerskov (S) var otte år om at færdiggøre sin videregående uddannelse. Hun fik sin studentereksamen i 1985. Hun begyndte at studere på Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole i 1987 og fik en kandidatgrad i landbrugsvidenskab i 1993.

Handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr: 18 år

Pia Olsen Dyhr (SF) er kandidat i statskundskab fra Københavns Universitet 2010. Hun var derfor 18 år om at gennemføre en uddannelse, som er normeret til fem år. Hun blev dog bachelor på tre år 1992-1995. I mellemtiden var hun formand for SFs ungdom og næstformand for Mellemfolkeligt Samvirke.

Minister for sundhed og forebyggelse Astrid Krag: Ikke færdig

Social- og sundhedsminister Astrid Krag (SF) studerede statskundskab i 2003-2007, to år efter hun blev student. Hun var fire år om sin bachelor og er ikke indskrevet på en kandidatuddannelse. Astrid Krag blev valgt ind i Folketinget i 2007.

Forsvarsminister Nick Hækkerup: Seks år

Forsvarsminister Nick Hækkerup (S) var seks år om at blive cand.jur. fra Københavns Universitet. Uddannelsen er normeret til fem år. Han tog herefter en ph.d. på fire år. Hækkerup havde et års pause mellem gymnasiet og universitetet.

Miljøminister Ida Auken: Otte år

Miljøminister Ida Auken (SF) var indskrevet ved teologistudiet fra 1998 til 2006. Hun brugte således otte år på et studie, der er normeret til seks. Hun var dog samtidigt forlagsredaktør på Alfa de sidste to år af studiet samt kandidat for SF i Esbjergkredsen.

Europaminister Nicolai Wammen: 10 år til kandidatgraden 

Europaminister Nicolai Wammen (S) er cand.scient.pol fra Aarhus Universitet i 2001. Han tog studentereksamen i 1991, og der gik således 10 år fra studenterhuen til kandidatgraden. Han var undervejs kandidat for Socialdemokraterne.

Minister for ligestilling og kirke og minister for nordisk samarbejde Manu Sareen:

Minister for ligestilling, kirke og nordisk samarbejde Manu Sareen (R) er uddannet socialpædagog i 1997. Det fremgår ikke klart, om det foregik på normeret tid.

Minister for udviklingsbistand Christian Friis Bach: Normeret tid

Minister for udviklingsbistand Christian Friis Bach (R) har en ph.d i international økonomi og er kandidat i landbrugsvidenskab. Det tog ham seks år, hvorefter han brugte fire år på sin ph.d. I mellemtiden tog han en tillægseksamen i journalistik fra Danmarks Journalisthøjskole. Han havde et års pause fra sin studentereksamen, til han påbegyndte sin universitetsuddannelse. 

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.