Annonce
Politik

Minister: Folk på sygedagpenge må godt sige nej

Mette Frederiksen vil tillade sygemeldte at modsætte sig behandling - uden at det koster dem sygedagpengene.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S). Foto: Jens Dresling/Polfoto

Sygemeldte skal kunne sige nej tak til behandling - for eksempel med antidepressiv medicin eller elektrochok - uden at de dermed mister retten til sygedagpenge.

Sådan lyder et udspil fra beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S), der fremlagde regeringens reform af sygedagpengeordningen 7. februar.

- Vi har haft nogle konkrete sager, hvor folk har følt sig tvunget til at modtage antidepressiv medicin eller elektrochok for at kunne forblive på sygedagpenge - og det, synes jeg, er for vidtgående, siger ministeren til Ritzau.

For en læge

Regeringen foreslår i reformen af sygedagpenge, at den sygemeldte borger skal have forelagt sin sag for en specialiseret læge i de tilfælde, hvor kommunen overvejer at stoppe sygedagpengene.

Lægen skal så vidt muligt foreslå alternativ behandling, men hvis borgerne ikke ønsker denne behandling, skal de have lov til at sige nej tak - og fortsat få udbetalt sygedagpenge.

Mette Frederiksen er dog enig i, at det er fair nok at kræve, at folk skal være åbne for behandlingsmuligheder, hvis de vil beholde deres sygedagpenge.

- I princippet er det rigtigt, at man selv skal bidrage til at blive rask og vende tilbage til arbejdsmarkedet. Men det er grænseoverskridende, at man kan tvinge et andet menneske til at gennemgå noget som elektrochok, siger Frederiksen.

Hele regeringens planlagte reform af sygedagpengene koster cirka 130 millioner kroner årligt og indeholder også et forslag om at sikre, at personer med en livstruende sygdom, der ikke kan få forlænget sygedagpenge, kan fortsætte.

Samtidig skal alle sygemeldte fremover have revurderet deres sag efter seks måneder.

Forslaget med at give sygemeldte ret til at afslå behandling og stadig være berettiget til sygedagpenge skal i første omgang køre som et forsøg i tre år.

Ritzau

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Debat: Reformudspil sikrer bedre hjælp til syge borgere

Majbrit Berlau, formand, Dansk Socialrådgiverforening

Varighedsbegrænsningen på sygedagpenge skulle ophæves. Det var løftet i regeringsgrundlaget, og det løfte er der sikkert mange, der vil måle det udspil til en sygedagpengereform på, som Mette Frederiksen har fremlagt.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

JP mener: Medierne er for ærbødige over for EU-systemet

Ikke mindst tilhængere af EU bør betragte systemet – herunder Jean-Claude Juncker – både kritisk og årvågent.
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Skaber Dansk Folkeparti parallelsamfund?

Birthe Rønn Hornbech
Dansk Folkeparti vil smide et udenlandsk barn ud af skolen. Hvordan bliver det så integreret?

Blog: Hvis du har ondt i sindet, så skrig det ud over byens tage, min ven

Majbritt Maria Nielsen
Præcis som når man går til læge, hvis bulen i panden ikke forsvinder, går man altså til psykolog, hvis man er begyndt at overleve i stedet for at leve.

Blog: ”Lykkelænder” eller bloktilskud

Nauja Lynge
Hverken de grønlandske eller danske politikere favner det mindretal, som jeg er en del af.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her