Ekspert: Det får S-SF svært ved at forklare
S og SF får svært ved at forklare deres nye kurs i efterlønsdebatten overfor vælgerne, siger valgforsker.
Socialdemokraterne og SF får svært ved at forklare vælgerne deres holdning til efterlønnen i en kommende valgkamp.
Det vurderer valgforsker Rune Stubager fra Aarhus Universitet efter at de to partier har foretaget en kovending og nu har åbnet op for forringelser af efterlønnen.
- Det er langt fra så nemt at forklare som den rene vare om, at de vil bevare efterlønnen. Det er en mere kompliceret øvelse at sige: "Vi er stadigvæk imod forringelser, men vi kan blive tvunget til forhandlinger", siger han.
Intet valg
Men Rune Stubager fastslår samtidig, at de to partier ikke har haft noget valg. For de får formentlig brug for De Radikale for at kunne danne regering efter en eventuel valgsejr, og De Radikale står fast på deres ønske om efterlønnen.
- Og ved at melde det ud nu undgår de i valgkampen at skulle forholde sig til, hvordan de vil samarbejde med De Radikale efter et valg, og hvordan de skal kunne enes om efterlønnen, siger han.
- Men det er en situation, som regeringspartierne og Dansk Folkeparti vil forsøge at udnytte. Allerede en halv time efter de nye meldinger fra Socialdemokraterne kom meldingerne fra regeringspartierne med anklager om hykleri, siger han.
Sass afviser hykleri
Socialdemokraternes politiske ordfører Henrik Sass Larsen har tidligere sagt, at det bliver over hans lig, hvis han skal være med til at forringe efterlønnen. Alligevel afviser han, at der er tale om hykleri med de nye udmeldinger.
Forhandlingerne om efterlønnen mellem Dansk Folkeparti, De Radikale og regeringen fortsætter fredag klokken 12 i Finansministeriet.