Vestager satser på lynaftale med EL

<p>Den kommunale udligning bliver ændret i denne valgperiode, selvom de borgerlige ikke vil være med.</p>

Artiklens øverste billede

Det bliver Enhedslisten, der kommer til at bære en reform om den kommunale udligning igennem. Det står klart, efter at økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) har holdt møde med Enhedslistens Frank Aaen og Johanne Schmidt-Nielsen mandag morgen.

- Vores ambition er at sørge for, at de kommuner, der skal have lidt mere, de kan have pengene 1. januar 2013. Det er væsentligt for os, at Enhedslisten er klar til at lave noget, der kan træde i kraft nu, siger Margrethe Vestager.

Afviser forligsbrud

Hun afviser, at hun på den måde kommer til at begå en af dødssynderne på Christiansborg, forligsbrud. Konservative, Venstre og Dansk Folkeparti har ellers gennem hele forløbet gjort det klart, at de mener, at der er forlig på området.

Derfor meldte Venstre og Dansk Folkeparti ud, at de ikke ville være med til at ændre den kommunale udligning på denne side af et folketingsvalg, da De Konservative forlod forhandlingerne.

- Vi mener fra regeringens side ikke, at der er tale om et klassisk forlig med fuld vetoret. Det giver dårlig mening i lyset af, at Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti lavede beskæftigelsestilskuddet, efter at Radikale Venstre havde været med til udligningsreformen, siger Margrethe Vestager.

Hun vil derfor lave en aftale med dem, der er villige til at indgå en nu.

Vil gøre det mere retfærdigt

Meningen med at ændre den kommunale udligning er at gøre systemet mere retfærdigt. Margrethe Vestager fremhæver selv, at det nuværende system giver fordele til kommuner med au pair-piger, men ikke tager højde for sociale nomadefamilier.

Og hvad det angår er Enhedslisten helt på bølgelængde med ministeren. Alligevel er der fortsat udeståender i forhandlingerne. Enhedslisten ønsker nemlig at sende en endnu større regning til de rigeste kommuner, end Margrethe Vestager først havde lagt op til.

- Vi går efter at målrette penge til de sociale problemer som misbrug og hjemløshed. Vi går helt klart efter, at de allerrigeste kommuner nord for København skal betale mere end det, der var lagt op til, siger Frank Aaen.

Ritzau

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen