Mindre i SU til brødløse studier

Uddannelse: Tilbyd højere SU til uddannelser med værdi for samfundet, lyder et kontroversielt forslag fra en tidligere vismand.

Artiklens øverste billede

Studerende, der tager brødløse uddannelser, skal straffes på SU’en. Så kontant lyder et forslag fra tidligere vismand, professor Jan Rose Skaksen i debatten om den varslede SU-reform.

»Samfundet er i krise. Vi mangler vækst både i det private og det offentlige, og i den situation bør vi i endnu højere grad få de unge til at tage uddannelser, der skaber værdi,« siger Jan Rose Skaksen, der også er direktør i Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning, Kora.

»Det kan vi bl.a. gøre ved at differentiere SU’en, så vi giver højere SU til de uddannelser, der har stor værdi og mindre til de uddannelser, der har mindre værdi,« siger Jan Rose Skaksen.

Bedre styring

Han mener, at en differentieret SU kan give en bedre styring af uddannelserne efter samfundets behov.

Tanken går igen i en rapport fra Europa-Kommissionens analyseenhed, ERAC, som foreslår Danmark at indføre højere SU til studerende i bl.a. de tekniske fag. Det støttes af Dansk Erhverv, som mener, at det er på tide at gøre op med de lystbetonede studier.

»Som studerende skal man vide, at man ikke nødvendigvis får villa, vovse og stor bil, hvis man vælger at læse italiensk. Samfundet har brug for andre uddannelser. Ikke mindst nu, da krisen kradser, bliver vi nødt til at gøre op med tanken om, at alle vælger uddanneelse efter lyst,« siger Dansk Erhvervs forsknings- og uddannelsespolitiske chef, Jannik Schack Lindemann.

Regeringen er i fuld gang med forarbejdet til sin SU-reform, som ventes senere på foråret. Her ønsker regeringen blandt andet at få de studerende hurtigere gennem uddannelsessystemet. Differentieret SU bliver dog næppe en del af udspillet.

»Som radikal er jeg imod at differentiere i SU’en. Men alt er på bordet lige nu, og vi vil ikke udelukke noget frem for noget andet,« siger uddannelsesordfører Sofie Carsten Nielsen (R).

Mener du, at det vil være en god idé, at størrelsen på SU afhænger af, om det fag, man læser, er efterspurgt i samfundet? 

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen