Nydanskere slipper for omstridt prøve
Mandag er det sidste gang, at indvandrere skal til indfødsretsprøve. Regeringen vil erstatte den med ny prøve.
Mandag er det sandsynligvis sidste gang, at flere end 2500 indvandrere bliver testet i deres almenviden om det danske samfund og Danmarks historie i håb om at kunne skifte deres statsborgerskab ud med et dansk, skriver Berlingske.
Regeringen er nemlig klar til at erstatte indfødsretsprøven med en såkaldt statsborgerskabsprøve, som ifølge regeringsgrundlaget "vægter aspekter af det hverdagsliv og det aktive politiske liv, som møder borgerne i et moderne samfund".
- Vi afskaffer indfødsretsprøven i sin nuværende form. Den nye prøve kommer til at have mere fokus på de danske samfundsforhold, end den nuværende har.
- Man skal ikke længere kunne danmarkshistorien, kongerækken og alle byerne på Fyn. Det forsvinder helt, siger Socialdemokraternes indfødsretsordfører, Lennart Damsbo-Andersen, til Berlingske.
Fremlægges til januar
S-R-SF-regeringen fremlægger lovforslaget om den nye prøve til januar, og foreløbig er der ikke mange konkrete oplysninger om indholdet i dette seneste opgør med den tidligere VK-regerings og Dansk Folkepartis stramninger af udlændingepolitikken.
Dog vil kravet til danskkundskaber blive lempet en smule, mens man stadig ikke skal regne med at blive dansk statsborger med en plettet straffeattest i bagagen.
Enhedslisten havde helst set, at indvandrere helt slipper for at blive testet.
- Vi mener ikke, at det giver mening at sætte danskhed på formel. Selve idéen om, at man skal testes i, om man er en ordentlig dansker, hører ingen steder hjemme, siger indfødsretsordfører Johanne Schmidt-Nielsen til Berlingske.
Til gengæld synes Dansk Folkepartis indfødsretsordfører, Christian Langballe, at det er trist og ubegribeligt, at indfødsretsprøven bliver afskaffet.
Ritzau