Søvndal presses før Palæstina-afstemning
SF-medlemmer vil have Søvndal til at stemme ja til Palæstina-opgradering i FN lige meget hvad.
Fire dage før en afgørende afstemning om opgradering af Palæstinas status i FN sættes udenrigsminister Villy Søvndal (SF) under hårdt pres af sine egne, skriver Politiken.
Indflydelsesrige partimedlemmer siger ligeud, at det vil være en kæmpe skuffelse, hvis udenrigsministeren ender med en blank stemme i den symbolladede afstemning ved FN’s Generalforsamling torsdag.
Her er forventningen, at et massivt flertal af lande vil forfremme Palæstina til såkaldt "ikke-medlem observatørstat". I øjeblikket er palæstinenserne blot repræsenteret som såkaldt observatør ved Den Palæstinensiske Befrielsesorganisation, PLO.
Søvndal tøver
Søvndal har hele tiden tøvet med at bekende kulør, fordi det er uklart, hvordan de øvrige EU-medlemmer vil stemme, og det undrer EU-parlamentariker Margrete Auken (SF), at Søvndal ikke for længst har bebudet et dansk ja.
- For SF vil det være en meget stor skuffelse, hvis vi ikke stemmer ja. Det har så klart været vores linje i meget lang tid, siger Auken til Politiken.
Hun advarer mod en gentagelse af den blanke danske stemme fra i fjor, da palæstinenserne søgte om medlemskab af FN-organisationen Unesco. En ny blank stemme vil være et "svigt" fra Søvndals side, mener Auken.
EU-landenes stemmeafgivning regnes for at have særlig vægt, og Søvndal har i månedsvis lurepasset, skriver Politiken.
Mærkesag for SF
Udenrigsministeren er klemt mellem sit eget bagland, hvor Palæstinasagen i årevis har været en mærkesag.
EU-ordfører Lisbeth Bech Poulsen (SF) mener, at Danmark uanset hvad skal stemme ja:
- Palæstina har simpelthen brug for den opgradering, siger hun til Politiken.
I kampen om formandsposten i SF var ønsket om en mere selvstændig dansk linje i Palæstina-sagen en af partiformand Annette Vilhelmsens få klare politiske ytringer.
Landsledelsesmedlem Trine Mach, der støttede Vilhelmsen, siger til Politiken, at "Danmark skal helt bestemt stemme ja".
Hverken Vilhelmsen eller Søvndal ønsker at kommentere opfordringerne.
Ritzau