- Opdateret 21/11/2012 kl. 17:37
Danmark køber ni Seahawkhelikoptere
Forsvaret køber ni helikoptere til brug i Arktis og til piratbekæmpelse. Pris: Fire milliarder.
Danmark køber ni amerikanskproducerede Seahawk som ny dansk militærhelikopter, og det er den amerikanske flåde, US Navy, der leverer de nye helikoptere, oplyser forsvaret.
- Politikerne har valgt Seahawk, fordi det er den helikopter, der bedst lever op til de krav, vi har stillet, siger generalmajor Flemming Lenfter fra planlægningsstaben i Forsvarskommandoen i en pressemeddelelse.
Det spiller også ind, at helikopteren allerede er i produktion og operativ i den amerikanske flåde. Det giver nemlig mulighed for at samarbejde med Nato-kolleger i forhold til logistik, træning og fremtidige opdateringer af helikopteren.
Piratbekæmpelse
Partierne bag forsvarsforliget - regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og De Konservative - er enige om at anskaffe ni Sikorsky Seahawks til en samlet værdi af omkring fire milliarder kroner.
De nye helikoptere skal erstatte forsvarets syv aldrende Lynx-helikoptere og først og fremmest bruges i Arktis og til piratbekæmpelse.
Forsvaret forventer at modtage de første helikoptere i 2016.
Længere rækkevidde
Chef for Flyvertaktisk Kommando Henrik Røboe Dam er ikke i tvivl om, at de nye helikoptere er klart bedre end de gamle:
- De er en anelse større, har en længere rækkevidde og en større løftekapacitet. Og så er de indrettet med en række tidssvarende sensorer, som gør dem langt mere kapabel til at løse opgaver i Arktis og internationale operationer.
I 1980 købte forsvaret otte Lynx Mark 90B-helikoptere. I mellemtiden er to gået tabt, og der er indkøbt en ekstra, så forsvaret i dag råder over syv Lynx-helikoptere.
- De er godt brugte, og tiden er inde til at skifte dem ud, siger Henrik Røboe Dam.
Mange problemer
Italiensk-britiske AgustaWestland, der har produceret redningshelikopteren EH-101 Merlin, var med i det sidste opløb.
Men deres kandidat, AW-159 Wildcat, blev valgt fra som den sidste. EH-101'eren har haft mange problemer, siden den første af slagsen blev leveret til Danmark i 2006.
Ritzau