Politik

Gammel Thorning-sag fisket frem

Midt under Skattesagskommissionens afhøring blev en nyhed smidt på bordet.

Skattedirektør Lisbeth Rasmussen skrev dagbog i forbindelse med Stephen Kinnocks og Helle Thorning-Schmidts skattesag. Foto: Thomas Sjørup/Polfoto

”Ivar Nordland var nede i kælderen efter et notat”.

Denne kryptiske bemærkning kom ved et møde i september 2010, hvor Skatteministeriets fagdirektør Ivar Nordland og departementschef Peter Loft var mødtes med to top-direktører fra Skat København.

Emnet for mødet var Skat Københavns behandling af Kinnocks skatteforhold.

Henviste til tavshedspligt

Ordene kom fra direktør Lisbeth Rasmussen, Skat København, fra vidneskranken.

Hvorefter hun klappede i og henviste til sin skærpede tavshedspligt.

Krænkelse

”Hvis jeg fortæller om det notat, risikerer jeg at krænke Helle Thorning-Schmidt og hendes mand Stephen Kinnock,” sagde hun.

Efter lidt udveksling af synspunkter meddelte Skattesagskommissionens formand, landsretsdommer Lars E. Andersen, at pressen og repræsentanter fra Københavns Politi skulle forlade afhøringslokalet, mens det blev drøftet blandt kommissionen, vidnet og bisidderne, om dørene skulle lukkes for hendes forklaring om det mystiske notat fra kælderen.

Resultatet blev, at vidnet senere skal forklare bag lukkede døre om en kontakt mellem hende og den nuværende finansminister Bjarne Corydon.

Corydon: I må gerne åbne dørene i skattesag

Det handlede angiveligt om Stephen Kinnocks seksualitet.

Derimod skulle Lisbeth Rasmussen for åbne døre vidne om det mystiske kælder-notat.

Så det gjorde hun.

Notat om Helle Thorning

Til sin store overraskelse viste det notat, som fagdirektør Ivar Nordland fiskede op fra et gammelt arkiv, en sag om Helle Thorning-Schmidts personlige skatteforhold i 1999-2000.

Lisbeth Rasmussen forklarede, at Helle Thorning med familie dengang var fraflyttet Danmark, og  at hun ikke længere var skattepligtig til Danmark:

Den sag var dengang afgjort, fordi ”nogen” havde rejst spørgsmålet om beskatning af hendes vederlag.

”Resultatet var altså, at Helle Thorning ikke var skattepligtig i Danmark dengang, men ”nogen” i Socialdemokratiet mente åbenbart, at det skulle hun alligevel.

Det indebar, at Helle Thorning altså betalte skat i nogle år, uden at hun juridisk var forpligtet til det.”

Forældet og ligegyldig information

Her stod Lisbeth Rasmussen så ved et møde i 2010 og fik forevist et notat om Helle Thornings skattebetaling i 1999.

Om det sagde hun bl.a.:

”Sagen om Helle Thorning var forældet, og vi ”parkerede” den. Men det gik op for mig, at ”nogle andre” end juraen er ind over, også ind over spørgsmålet, om man skal betale skat.”

I 2010 var Lisbeth Rasmussen og sagsbehandler-teamet optaget af Stephen Kinnock, og under sin daglange vidneafhøring torsdag gav hun klart udtryk for, at hun ikke kunne eller ville have noget med det gamle Helle Thorning-notat at gøre.

”Vi så helt bort fra den sag, og i øvrigt var den også forældet. Vi så nøgternt på Kinnocks forhold, men der lå altså noget bag fra 1999. Det tændte en lampe hos mig,” sagde Lisbeth Rasmussen.

Kontaktede chef

Ivar Nordland fra Skatteministeriet, som under mødet med Skat Københavns direktører og Peter Loft havde fisket det gamle papir frem fra kælderen, ringede siden til Skat Københavns øverste chef Erling Andersen.

Denne refererede til Lisbeth Rasmussen, hvad Nordlands ærinde var.

”Han ville fortælle, at han var helt enig med os, og at skattesagen var vores afgørelse.”

Lisbeth Rasmussen: ”Erling Andersen kendte ham ikke så godt og forstod vist ikke helt, hvad det drejede sig om, for han sagde jo ikke mere. Men jeg vidste, at han ville aflevere en besked.”

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: En nation bliver født på ny

Mikael Jalving
Storbritannien er en nation med fødselsveer. Pludselig diskuteres der politisk indhold i stedet for positioner, markeringer og taktiske krumspring.
Annonce
Bolig
Disse renoveringer kan betale sig i det tidlige forår
Nogle boligprojekter som indendørs pudse- og malearbejde kan være billigere at få lavet i den kommende tid, hvor vejret stadig er ustadigt og koldt. 
Se flere
Ny computer: Sådan sletter du de unødvendige programmer
De fleste nye computere er fyldt med præinstallerede programmer, som bare bør slettes. To it-eksperter guider her til, hvordan du gør. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her