Politik

Forsker: Sovjet-kilde er troværdig

"Man skal være meget fantasifuld for at bortforklare pengestrøm," siger koldkrigsforsker.

Vladimir Versjinin, der i dagens udgave af Jyllands-Posten fortæller om sit arbejde med at registrere pengestrømme fra Sovjetunionen til blandt andet de danske kommunister i DKP, er en kilde, man kan stole på.

Og de teorier, der ville kunne forklare, hvorfor adskillige dokumenter og vidneudsagn peger på, at Ole Sohn som formand for DKP i årene 1987 til 1991 kendte til pengestrømmene fra Sovjet, når Ole Sohn hævder det ikke passer, vil nødvendigvis være meget fantasifulde og urealistiske.

Ole Sohn fotograferet i 1987, mens han var DKP-formand. Arkivfoto: Morten Langkilde/Polfoto

Det er meldingen fra koldkrigs-forsker ved Syddansk Universitet Thomas Wegener Friis, efter Vladimir Versjinins fortælling om Sovjet-pengene til DKP er kommet frem i dag.

"Spændende og troværdig kilde"

"Vladimir Versjinin er en spændende og temmelig troværdig kilde. Han er ikke i en situation, hvor han har behov for at fortælle en bestemt historie, og det han fortæller, er tidligere blevet bekræftet af andre," siger Thomas Wegener Friis til Jyllands-Posten.dk.

Han mener ikke, at de nye oplysninger er overraskende, men de er alligevel vigtige, fordi de afdækker endnu et hjørne af historien om Sovjet-støtte til DKP.

"Det er en facet mere af det billede, vi kender, og det gør, at vi efterhånden kan rekonstruere situationen fra beslutningen om støtte bliver truffet, til de står med pengene i København. Dette er spændende, fordi denne del af det i forvejen meget lukkede system var meget hemmelig," siger Thomas Wegener Friis.

Fantasifulde bortforklaringer

Han mener samtidig, at de teorier, der måske kunne forklare hvorfor så megen dokumentation efterhånden peger på, at Ole Sohn kendte til strømmen af penge Sovjet, uden at det var tilfældet, er urealistiske og fantasifulde.

"Det virker meget overbevisende, og vi skal heller ikke gøre os dummere, end vi er. Enten har dokumenterne og vidnerne ret og Ole Sohn tager fejl, eller også er det omvendt, og forklaringen på det, ville bringe os ud på konspirationernes overdrev," siger Thomas Wegener Friis og fortsætter:

"Netop fordi den her pengestrøm har været del af en hemmelig administration, vil der have været holdt rigtig godt styr på den. Det har været meget vigtigt at få dokumenteret pengenes vandring, og der har siddet nogle revisorer, der holdt styr på, hvem der modtog hvad hvornår og hvorfor."

Den højeste pris

Heller ikke teorien om, at nogle malkede Sovjet-systemet for penge i Ole Sohns navn har gang på jord, mener Wegener Friis.

"Så ville konsekvenserne have været enormt hårde, hvis de var blevet opdaget. De kunne meget vel have betalt den højeste pris, for Sovjet-styret kunne være skånselsløst. Desuden levede folk i administrationen et relativt privilegeret liv, og hvorfor skulle de ville sætte det på spil?"

Thomas Wegener Friis finder i det hele taget sagen med støtte til udenlandske kommunistorganisationer som DKP meget interessant.

Ville udbrede sovjettisk model

Han forklarer, at Sovjet ikke sendte millioner af kroner i støtte til udenlandske partier og organisationer af filantropiske årsager eller for at få direkte politisk indflydelse på lokale forhold.

"Deres politiske logik var anderledes end vores. De havde en vision om at udbrede deres eget system og lave verden om, og det var derfor, at de gjorde det. Det projekt tog man meget seriøst i Sovjet, langt mere seriøst end mange går og regner med, og dette projekt havde værdi i sig selv."

Danske DKP passede godt ind i Sovjets ambitioner, fordi de var mere tro mod styret i Moskva end andre kommunistiske partier i Europa, der måske nok fik flere stemmer, men altså ikke rettede sig nok efter Sovjet, forklarer Thomas Wegener Friis.

»Ingen tvivl - Sohn modtog pengene«

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu

JP mener: Dette er den virkelige bankskandale

Mangelfuld kontrol i kombination med potentielt kriminelle medarbejdere er en invitation til at efterprøve ”Murphys Love”, og Danske Bank har i denne sag krydset stort set alle.
Om temaet

Holdet bag serien:

Flemming Rose og Morten Pihl. Skriv til os på: jpgraver@jp.dk


Danmarks Kommunistiske Parti (DKP) fik massiv økonomisk støtte fra den sovjetiske supermagt under Den Kolde Krig.

Jyllands-Posten undersøger pengestrømmene til DKP, mens tidligere erhvervs- og vækstminister Ole Sohns (SF) var DKP-formand 1987-91 og hans forklaring om, at han aldrig modtog kontante beløb fra Moskva eller havde kendskab til, at andre i DKP gjorde det.

En stribe kilder er imidlertid stået frem i Jyllands-Posten med nye oplysninger, der sår tvivl om Ole Sohns forklaring.

Annonce
Moskvaguldet i billeder
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her