Politik

Sovjet-rådgiver: Sohn fik millioner

Sovjetisk topembedsmand fortæller for første gang om udbetalinger af hård valuta til DKP, mens Ole Sohn var formand.

Manden, der førte regnskab med Moskvas hemmelige overførsler af hård valuta til kommunistpartier i Vesten, afslører, at Ole Sohn (SF) som formand for DKP personligt modtog millioner af kroner i kontanter i årene 1987-90.

»Jeg førte Sohns navn ind i protokollen på baggrund af et kodet telegram fra KGB, hvoraf det fremgik, at Sohn havde modtaget pengene,« siger Vladimir Versjinin.

Det er første gang nogensinde, at han offentligt fortæller om den tophemmelige operation med at overføre hård valuta til fremme af kommunismens sag uden for Sovjetunionen. Den betroede opgave varetog han i 10-15 år frem til 1990.

"Ja, det er min håndskrift"

Under et kup i 1991 blev de håndskrevne protokoller med oplysninger om modtagerne af hård valuta smuglet ud fra Centralkomiteens hovedkvarter i Moskva.

Konfronteret med fotokopier af de håndskrevne protokoller, hvoraf det fremgår, at Ole Sohn modtog i alt 6.385.311 kr., siger den 83-årige Versjinin:

»Ja, det er min håndskrift. Jeg stod for det hele sammen med chefen for international afdeling. Det må jeg indrømme. Der var ikke andre i Centralkomiteen, der havde med det at gøre, selv om nogle gættede sig til, hvad der foregik.«

Historikere tror ikke på Sohn

Afsløringen kommer, efter at KGB’s chef i Danmark 1984-1992, Nikolaj Sjatskikh, og den sidste formand for Centralkomiteens internationale afdeling, Valentin Falin, i Jyllands-Posten i fjor fortalte, at Ole Sohn modtog hård valuta fra Moskva.

Ole Sohn, erhvervsminister indtil for tre uger siden, har i 20 år nægtet kendskab til modtagelsen af kontanter fra Moskva, men med de nye oplysninger er mængden af beviser for det modsatte efterhånden så stor, at det er svært at tro på ham, mener flere historikere.

Minimal troværdighed

»Jeg har meget svært ved at fæste lid til Ole Sohns forklaringer. Hans troværdighed i denne sag kan næppe blive mindre,« siger historikeren Kurt Jacobsen.

Hvis man skal tro på Ole Sohns forklaring, skulle KGB have ført de ansvarlige i Moskva bag lyset, og det er »meget, meget lidt sandsynligt«, mener den norske historiker Sven Holtsmark.

Ole Sohn har ikke reageret på avisens henvendelser.

  • Læs mere i søndages udgave af Morgenavisen Jyllands-Posten
  • Få digital adgang til artiklen. Find det abonnement, der passer dig bedst: Klik her.

Hvad siger du til de nye oplysninger i sagen om Ole Sohn og kontanterne fra Moskva?

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu
Om temaet

Holdet bag serien:

Flemming Rose og Morten Pihl. Skriv til os på: jpgraver@jp.dk


Danmarks Kommunistiske Parti (DKP) fik massiv økonomisk støtte fra den sovjetiske supermagt under Den Kolde Krig.

Jyllands-Posten undersøger pengestrømmene til DKP, mens tidligere erhvervs- og vækstminister Ole Sohns (SF) var DKP-formand 1987-91 og hans forklaring om, at han aldrig modtog kontante beløb fra Moskva eller havde kendskab til, at andre i DKP gjorde det.

En stribe kilder er imidlertid stået frem i Jyllands-Posten med nye oplysninger, der sår tvivl om Ole Sohns forklaring.

Annonce
Moskvaguldet i billeder
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her