Sohn talte usandt om Moskva-guldet

Erhvervs- og vækstminister Ole Sohn (SF) mener ikke, at han er en belastning for regeringen. Han indrømmer at have talt usandt om støtten fra Moskva.

Artiklens øverste billede
Erhvervs- og vækstminister Ole Sohn (SF).

Erhvervs- og vækstminister Ole Sohn (SF) havde i alle årene som formand for Danmarks Kommunistiske Parti, DKP, kendskab til, at partiet modtog støtte i form af overfaktureringer på trykkeopgaver fra det sovjetiske kommunistiske parti, SUKP. Det erkender Ole Sohn over for Morgenavisen Jyllands-Posten. Han erkender samtidig, at han tidligere har talt usandt om sit kendskab til den økonomiske støtte fra Moskva.

De mange gange, Ole Sohn har forklaret om sit kendskab til »guldet fra Moskva«, har det været uklart, hvornår han fik kendskab til SUKP's massive pengeindsprøjtninger i DKP i form af overfakturering og ekstra abonnementer på Land og Folk og andet, mens han konsekvent har nægtet kendskab til hemmelige, kontante pengeoverførsler.

Ole Sohn var formand 1987-91. Med sine forklaringer - ikke mindst for et år siden - har han efterladt et indtryk af, at det kun langsomt gik op for ham, at der foregik overfakturering, og at han ryddede op, da han erobrede den fulde magt i DKP's ledelse i januar 1990. Senere kaldte han støtten noget svineri.

Ole Sohn, hvornår får du første gang kendskab til, at der sker overfakturering?


»Det har alle haft en vis formodning om,« siger Ole Sohn.

Vidste du, at det foregik i 1987, da du blev formand?

»Ja, og tidligere var der vel store ordrer fra udlandet, og de ordrer var betalt med en pæn pris.«

Det vil sige, at du vidste i hele din formandsperiode, at der var overfakturering, uden at du tog afstand fra det?

»Jamen, ja,« siger Ole Sohn og holder en længere pause.

»Det har jeg aldrig lagt skjul på. Det var en del af det. Sådan fungerede det.«

Du synes ikke, det var noget svineri, mens du var formand, det var noget, du fandt ud af bagefter?


»Jeg tror, at de fleste flytter sig politisk gennem livet, og nogen gør op med det, de har været igennem. Og der er ingen tvivl om, at det, DKP stod for, og den måde, det agerede på, var uacceptabelt, og det var også uacceptabelt, at jeg var en del af det.«

I 1990 udgav KGB-officeren Oleg Gordijevskij en bog, hvor han skrev, at DKP modtog direkte og indirekte støtte fra Moskva. Dengang sagde du i medierne, at DKP ikke havde modtaget direkte eller indirekte støtte siden 1920'erne, og på det tidspunkt ved du altså, at der er sket overfakturering fra Sovjet. Det vil sige, at du løj dengang?


»Jeg lægger ikke skjul på, at jeg var en del af DKP og dermed også var ansvarlig for den måde, som DKP blev drevet på, og at jeg tog det opgør. Det var så en løbende udvikling, men jeg brød med DKP i 1991...«

Var det sandt, hvad du sagde dengang?

»Næ, når jeg siden 1991 har forklaret om den overbetaling, så er det naturligvis ikke sandt, at DKP ikke havde modtaget ordrer til overbetaling.«

Men det vidste du på det tidspunkt, du bliver spurgt, hvorfor fortæller du så noget andet offentligt?

»Jamen, dengang var jeg jo DKP-formand, og jeg havde da ikke nogen interesse i at skade det parti, som jeg var en del af. At der har været overbetaling, sådan har det været, og det har været en del af det opgør, der har været siden hen, og det har jeg aldrig lagt skjul på,« siger Ole Sohn.

Tvivl om forklaringer

Ole Sohn taler med Jyllands-Posten foran SF's gruppeværelse i minutterne efter statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) ugentlige pressemøde, hvor hun er blevet bombarderet med spørgsmål om sin erhvervs- og vækstminister.

Statsministeren ville ikke svare på spørgsmål om, hvordan hun har det med, at Ole Sohn under sin rundtur til tv-stationerne mandag aften veg uden om at svare på nye oplysninger, der sår tvivl om Ole Sohns forklaring om sit kendskab til overførslen af kontante beløb fra Moskva.

Søndag forklarede professor i historie på CBS, Kurt Jacobsen, at Ole Sohn var direkte involveret i en pengeoverførsel fra Moskva.

I 1989-90 var Kurt Jacobsen DKP-avisen Land og Folks korrespondent i Moskva. Kurt Jacobsen forklarede, at Ole Sohn i marts eller april 1990 ringede til ham og bad ham ringe til et sovjetisk telefonnummer for at få overført penge fra Moskva til DKP, som desperat stod og manglede dem. Kurt Jacobsen bad sin sekretær foretage opringningen og ved ikke, hvad der kom ud af det. Episoden faldt tidsmæssigt sammen med, at DKP havde søgt Moskva om at få finansiel bistand i budgetåret 1990 og ifølge tidligere offentliggjorte sovjetiske protokoller fik udbetalt 150.000 dollars i april 1990.

Forklaringen er i strid med Ole Sohns forklaring om, at han ikke har haft kendskab til overførsler af penge fra Moskva.

Støtten til Terpo Tryk

Ole Sohn siger, at han ikke husker telefonopringningen, eller hvad det er for et beløb, der tales om.

Han siger, at det kan have drejet sig om, at han på det tidspunkt forsøgte at fastholde en aftale med SUKP om at trykke et blad på DKP-trykkeriet Terpo Tryk, selv om russerne ønskede at skifte trykkeri.

Kurt Jacobsen sætter det i forbindelse med udbetalingen af 150.000 dollars i april 1990. Handler det om det?

»Jeg vil ikke afvise, at det kan have været den Terpo Tryk-ordre, men der er gisninger.«

Søgte du om økonomisk støtte? Vi har fremlagt et dokument, der viser, at DKP søgte om støtte for budgetåret 1990. Kan man forestille sig, at der bliver sendt en sådan støtte uden at formanden er bekendt med det?

»Jamen, Terpo Tryk lavede ufatteligt mange ordrer, og jeg kender ikke beløbsstørrelsen for de ordrer.«

Men de penge, der fremgår af de sovjetiske protokoller, drejer sig om kontante beløb - ikke indirekte støtte i form af trykordrer.

»Jamen, jeg ved ikke, hvordan det er konteret, hvis jeg vidste det, ville jeg sige det.«

Har du sendt en ansøgning til Moskva for at få penge?


»Jeg har presset på for, at den aftale, der var lavet på Terpo Tryk, blev overholdt.«

Jeg taler ikke om en aftale, men om en ansøgning om penge. Siger du, at du ikke har søgt om penge?

»Ja.«

Det vil sige, at som formand for DKP har du ikke været bekendt med, at DKP har sendt en ansøgning om at få penge i Moskva?

»Jeg prøver lige igen. DKP er blevet overbetalt via Terpo Tryk, og ad den vej er der kommet ufattelig mange penge ind til DKP.«

Men her taler vi om kontante beløb.

»Jeg ved ikke, hvordan det er konteret. Hvis jeg vidste det, ville jeg sige det, for er der nogen, der har behov for at få det afklaret, er det mig.«

Anerkender du, at du belaster regeringen, sådan som den her sag nu lever sit eget liv?

»Nej, sådan oplever jeg det ikke. Det tror jeg heller ikke, at regeringen oplever, men det er da ubehageligt,« siger Ole Sohn.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.