Taler Ole Sohn sandt?

Ole Sohn har i 20 år benægtet at have taget imod sorte penge fra Moskva eller haft kendskab til det. Den forklaring har nye oplysninger sået tvivl om.

Artiklens øverste billede
Ole Sohn fotograferet i 1987, mens han var DKP-formand.

Erhvervs- og vækstminister Ole Sohn (SF) brød i aftes to ugers tavshed i sagen om sit kendskab til den økonomiske støtte fra det sovjetiske kommunistparti, SUKP, til Danmarks Kommunistiske Parti, DKP, da han var formand 1987-91.

Besøget hos TV2 Nyhederne og TV Avisen mandag aften var næppe tilfældigt.

I dag holder statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) pressemøde, og hvis Ole Sohn havde fastholdt sin strategi om ikke at kommentere de nye oplysninger, der sår tvivl om hans troværdighed, kunne statministeren se frem til et pressemøde, hvor spørgsmål om Ole Sohn ville stjæle billedet.

Det gør de muligvis alligevel, for presset på Ole Sohn er vokset, siden Morgenavisen Jyllands-Posten forrige søndag bragte den første af flere nye oplysninger om hans kendskab til pengestrømmene fra SUKP til DKP. Afsløringerne er blevet stadig mere alvorlige for Ole Sohn, og presset på ham for at forklare sig er vokset, men gårsdagens forklaringer efterlader stadig en række spørgsmål ubesvarede.

Opfordring fra kammerater


Selv blandt gamle kammerater fra DKP-tiden lyder Ole Sohns forklaring utroværdig, og de har opfordret ham til at stå frem og fortælle sandheden.

»Det handler ikke om, at DKP fik penge af Sovjetunionen. Det vidste Ole Sohn naturligvis godt. Det handler om, at han har et troværdighedsproblem. Sig dog sandheden i stedet for at blive ved med at lyve og tale uden om,« lød opfordringen i går fra Frede Jacobsen, der var partiavisen Land & Folks sidste redaktør.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt har flere gange gentaget, at der ingen nye oplysninger er kommet frem, at alt er undersøgt til bunds, og at hun har fuld tillid til sin erhvervs- og vækstminister.

Men det er blevet sværere for statsministeren at gentage, at der intet nyt er kommet frem, når det er åbenlyst for de fleste - og formentlig også for statsministeren - at der rent faktisk er fremlagt nye oplysninger. Claes Kastholm gik så langt i sin klumme i Berlingske søndag, at han fastslog, at den konsekvente afvisning af, at der er kommet noget som helst nyt frem, virker helt surrealistisk.

»Den legendariske ”Komiske Ali”, informationsministeren fra Saddams Irak, har fundet sin overmand,« skrev han.

Sohn: Alt er lagt åbent frem


Ole Sohn har hele tiden fastholdt, at han har lagt alt åbent frem om sit kendskab til ”guldet fra Moskva”.

Han siger, at han han aldrig har modtaget hård valuta fra Moskva, aldrig har autoriseret andre til at tage imod penge og ikke havde kendskab til, at DKP modtog kontante beløb fra Moskva. På det punkt gentog Sohn sin forklaring gennem de seneste 20 år, som er i strid med flere kilder tæt på begivenhederne.


I bogen ”Guldet fra Moskva”, hvor forskningsbibliotekar Morten Thing har skrevet det danske kapitel, beskrives, hvordan KGB afleverede hård valuta til Jørgen Jensen, da denne var DKP-formand. Ole Sohn siger i bogen, at han aldrig selv har modtaget penge.

Pengene blev givet som overfakturering af trykkeriarbejde.

Det er muligt, skriver Morten Thing, at praksis med at aflevere penge til DKP på den sovjetiske ambassade ændrede sig i årene før, Ole Sohn blev formand.

Men det gjorde de ikke. Praksis forsatte, fortalte KGB's sidste chef i Danmark, Nikolaj Sjatskikh, forrige søndag, da han for første gang stod offentligt frem og fortalte, at han afleverede hård valuta til Jørgen Jensen, da denne var formand, og at den praksis fortsatte, da Ole Sohn blev formand i 1987. Han huskede kun svagt Ole Sohn, men sagde, at han afleverede pengene til enten Ole Sohn eller en af ham autoriseret person. Det stemmer ikke med Sohns udlægning.


Nyt er også et sovjetisk dokument, som JyllandsPosten fremlagde i sidste uge. Det viser, at DKP i slutningen af 1989, da Ole Sohn var formand, bad om hård valuta i Moskva for budgetåret 1990. Det er første gang, at det kan dokumenteres, at DKP i Ole Sohns formandstid ansøgte om sorte penge i Moskva. Det strider mod Sohns forklaring.


Søndag blev sagen endnu mere alvorlig for Ole Sohn. Da stod professor Kurt Jacobsen, CBS, frem og fortalte, at Ole Sohn som DKP-formand var direkte involveret i overførsel af penge fra Moskva til DKP.

Da Kurt Jacobsen i 1989-90 var Land & Folks Moskva-korrespondent, blev han i marts eller april 1990 ringet op af Ole Sohn, der bad ham ringe til et sovjetisk telefonnummer for at få overført penge til DKP, der desperat stod og manglede dem.

I april udbetalte SUKP 150.000 dollars til DKP. Også Kurt Jacobsens oplysning strider mod Ole Sohns forklaring om, at han aldrig har haft med pengeoverførsler at gøre.

Strategisk afvisning


Ole Sohns og Helle Thorning Schmidts strategi har hidtil været at afvise, at der skulle være noget nyt i sagen. De har tilsyneladende erkendt, at den vej ikke længere er farbar. Men sagen vil næppe dø, før Sohn har givet en udtømmende forklaring på alle de spørgsmål, de seneste ugers nye oplysninger har rejst.

Det er blevet sværere for statsministeren at gentage, at der intet nyt er kommet frem, når det er åbenlyst for de fleste - og formentlig også for statsministeren - at der rent faktisk er fremlagt nye oplysninger.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.