Politik

Sagsbehandler: Hvad er det, der foregår?

Sagsbehandler i Thorning/Kinnock-sagen fik et kryptisk og advarende svar fra direktør.

"Hvad er det egentlig, der foregår?"

"Er du sikker på, at du vil vide det?"

Denne besynderlige men sigende ordveksling foregik mellem afdelingsleder Inger Sommer Hansen og et af de meget vigtige, kommende vidner, direktør Lisbeth Rasmussen.

Udvidet tavshedspligt

De to, begge højtstående medarbejdere i Skat København med fingrene nede i Stephen Kinnocks skattesag, vidste begge, at der er en udvidet tavshedspligt om personer og økonomiske forhold, og Inger Sommer forklarede udførligt for Skattesagskommissionen torsdag, at hun arbejdede med spørgsmålet om Stephen Kinnocks eventuelle skattepligt i Danmark.

Hun havde også lidt tidligere under sin afhøring redegjort for, at selv blandt medarbejdere i Skat skulle der være tavshedspligt om personer og økonomi.

"Man må ikke sladre og snage," forklarede den mangeårige og meget kompetente skattemedarbejder.

"Der var aldrig uenighed i Skat København om sagen. Vores regelforståelse holdt hele vejen igennem," sagde hun.

Hun forklarede også, at hun ikke var involveret i, hvad der eventuelt foregik omkring sagen på et højere niveau i skattevæsenet.

Presset tog til

Men som pressen blev ved at bore i parrets sag, blev det hele mere og mere hektisk. Og da man nærmede sig det tidspunkt i september 2010, da kendelsen skulle laves, var stemningen tilsyneladende på kogepunktet.

Udspørgeren Lars Kjeldsen (LK): "Var der nogen, som var presset på det tidspunkt?"

ISH: "Alle var presset."

Hun forklarede, at det hele forekom hektisk. Pressen holdt uden for på parkeringspladsen.

ISH: "Jeg har aldrig spurgt vores direktør Erling Andersen om noget af det, der stod i avisen. han har heller aldrig blandet sig i sagsbehandlingen."

Det blev for meget

Men så blev det alligevel også for meget for Inger Sommer Hansen. Hun spurgte direktør Lisbeth Rasmussen, Skat København:

"Hvad er det, der foregår?"

Lisbeth Rasmussens svar fik hende omgående til at klappe yderligere i: "Er du sikker på, du vil vide det?"

Udspørgeren og kommissionens formand spurgte energisk ind til dette korte replikskifte, men Inger Sommer Hansen kunne ikke komme det nærmere, end at alle medarbejdere i Skat København efterhånden var godt oppe at køre over den enorme medieinteresse.

Til gunst for Kinnock

Inger Sommer Hansen gav også udtryk for, at det allerede i slutningen af august, da hun tog på ferie, var lagt op til, at sagen ville ende til gunst for Kinnock.

Da hun vendte hjem fra ferie i midten af september, var hun med i et møde med de to andre sagsbehandlere Søren Hansen og Hanne Kofoed samt direktør Lisbeth Rasmussen.

På bordet lå et udkast til en afgørelse af skattesagen.

"Jeg kunne høre, at de snakkede om fire linier, de ikke ville have med i afgørelsen. Men jeg spurgte ikke ind til det," gentog hun flere gange.

Central del

De fire linjer er en central del af sagen for kommissionen.

De blev i 2010 angiveligt udfærdiget af daværende departementschef Peter Loft. Han bad direktør Erling Andersen, Skat København, om at tage det med i afgørelsen.

Af linjerne fremgik bl.a. i kryptiske vendinger, at familiære forhold også var taget i betragtning.

Af tidligere afhøringer og medieomtale fremgår, at "Familiære forhold" hentyder til rygtet fra parrets revisor om, at Kinnock skulle være homoseksuel.

Tilfreds med sagen

Frode Holm var ved et møde om den såkaldte agterskrivelse tilfreds med udfaldet af sagen, forklarede hun.

Derimod fornemmede hun, at andre var utilfreds med afgørelsen, sagde hun.

Udspørgeren Lars Kjeldsen læste herefter højt fra dele af direktør Lisbeth Rasmussens dagbog fra september 2010, hvoraf man forstod, at der fra departementschef, minister og dennes spindoktor var utilfredshed med afgørelsen.

"Jeg har godt hørt det, men det gjorde jeg i 2012," svarede Inger Sommer Hansen.

LK: "Hvem fik agterskrivelsen?"

ISH: "Frode Holm."

LK: "Var der andre, som fik den?"

ISH: "Nej, vi var meget omhyggelige med den slags papirer."

Efter sagens afgørelse blev papirerne lagt i et aflåst skab, som stod hos hendes kollega i sagsbehandler-team'et, specialkonsulent Søren Hansen.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: En nation bliver født på ny

Mikael Jalving
Storbritannien er en nation med fødselsveer. Pludselig diskuteres der politisk indhold i stedet for positioner, markeringer og taktiske krumspring.
Annonce
Bolig
Disse renoveringer kan betale sig i det tidlige forår
Nogle boligprojekter som indendørs pudse- og malearbejde kan være billigere at få lavet i den kommende tid, hvor vejret stadig er ustadigt og koldt. 
Se flere
Ny computer: Sådan sletter du de unødvendige programmer
De fleste nye computere er fyldt med præinstallerede programmer, som bare bør slettes. To it-eksperter guider her til, hvordan du gør. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her