Politik

Ny lækage i skattesagen politianmeldt

Skattesagskommissionens formand er stærkt utilfreds med, at centrale papirer kan læses i avis.

Skattesagskommissionens formand Landsdommer Lars E. Andersen (forrest) og skatteadvokat Martin Simonsen. Foto: Mik Eskestad

Dagbladet BT gengiver i dag over flere sider det, der umiddelbart ligner autentiske dagbogsnotater tilhørende skattedirektør Lisbeth Rasmussen, et meget centralt vidne i den såkaldte skattesag.

Skattesagskommissionen besluttede torsdag middag at politianmelde dagbladet BT for gengivelse af dokumenterne.

Udsprunget af Helle Thorning-Schmidt og hendes mand, Stephen Kinnocks skatteforhold, er en kommission i gang med at klarlægge flere ulovlige forhold i processen.

43 vidner og ialt 19 bisiddere (advokater) medvirker gennem seks måneder i omfattende afhøringer, og alle involverede har fået udleveret de fortrolige dokumenter i sagen.

Central dagbog

Det er redegørelser, emails, notater, dagbøger, rapporter og lignende.

Vi har meget svært ved at finde ud af, hvem der udleverer disse papirer til pressen
lars E. Andersen, formand for Skattesagskommissionen

Centralt i disse tusinder af dokumenter er netop skattedirektør Lisbeth Rasmussen, der var med til at afgøre skattesagen i Skat København.

De gengivne dagbogsnotater er ifølge BT politiets gendannelse ud fra en backup-fil på Lisbeth Rasmussens computer, da hun selv havde slettet dagbogs-siderne.

Slettet dagbog belaster Troels Lund

BT bringer notater fra de ophedede dage i august-september 2010, da selve skattesagen gik ind i en afgørende beslutningsfase og umiddelbart efterfølgende.

Troels Lund Poulsen (V). Arkivfoto: Jens Dresling/Polfoto

Det er meget klart, at disse optegnelser er stærkt belastende for såvel fhv. skatteminister Troels Lund Poulsen, hans spindoktor Peter Arnfeldt og daværende departementschef Peter Loft.

De forsøgte alle ihærdigt at påvirke afgørelsen til ugunst for Thorning/Kinnock-parret, fremgår det.

Kommissionsformand: Vanskelig efterforskning

Skattekommissionens formand, landsdommer Lars E. Andersen siger til Jyllands-Posten:

"Vi har haft et par lækager af dokumenter, siden sagen begyndte, og det er stærkt utilfredsstillende og ulovligt. Men vi har meget svært ved at finde ud af, hvem der udleverer disse papirer til pressen," siger han.

Formanden nævner, at det kan være sket i kommissionen selv, hos bisidderne, hos vidnerne, hos forvaltninger, som alle har papirerne.

"Alle steder kan lækagen være foretaget af de personer, som har papirerne, men det kan også være kontorfolk, rengøringspersonale og mange andre."

BT kan tvinges til afsløring

Netop BT, som i dag slår dagbogsnoterne stort op, kørte i sin tid de førende artikler i "angrebet" på Thorning/Kinnock.

Arkivfoto

På tirsdag i næste uge skal fire medarbejdere fra BT afhøres af kommissionen og dens særlige udspørger, advokat Lars Kjeldsen.

"Vi afhører om formiddagen de fire redaktionelle medarbejdere, og om eftermiddagen procederer vi selve det spørgsmål, om de skal afsløre kilden til deres artikler," siger landsdommer Lars E. Andersen.

Netop kildebeskyttelse er kronjuveler for pressen. Normalt er det i en retssag, sådan et væsentligt spørgsmål afgøres, og skattesagskommissionen er ikke en rigtig domstol, omend den ligner meget og delvist kører efter Retsplejelovens regler.

"Vi har i loven om undersøgelseskommissioner bemyndigelse til at gennemføre processen om BT's kildebeskyttelse," siger Lars E. Andersen.

Jyllands-Posten: "Men der er ingen anklagemyndighed. Så processen bliver noget ensidig med BT som ene-procederende?"

Lars E. Andersen: "Ja, den er noget ensidig. Avisens advokat vil procedere for fastholdelse af kildebeskyttelsen, og på den anden side har de 19 bisiddere for vidnerne og kommissionens egne medlemmer mulighed for at stille spørgsmål. Herefter trækker kommissionen sig tilbage for at afgøre spørgsmålet på onsdag."

Jyllands-Posten: "Kan BT anke, hvis afgørelsen er til ugunst for avisen?"

Lars E. Andersen. "Systemet er sådan indrettet, at hvis vores afgørelse lyder på, at kildebeskyttelsen ophæves, kan avisen indbringe spørgsmålet for Østre Landsret."

BT skal måske afsløre skatte-kilde

Her blinker skattesagen med rødt

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Power må skrue ned i Danmark

Tilførsel af ny kapital til moderselskabet i Norge betyder, at elektronikkæden Power må reducere planerne om ekspansion i Danmark. Storbank skal give lov, hvis der åbnes flere varehuse her i landet. Finans
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Hvor mange døtre skal voldtages?

Lars Boje Mathiesen
Hvis man ikke er villig til at sætte sin egen taburet og mandat på spil for befolkningens sikkerhed og tryghed, så er man ganske enkelt ikke værdig til at repræsentere borgerne.

Blog: Donald Trumps første år

Morten Uhrskov Jensen
Mediernes behandling har været udsøgt ringe.

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her