SF-bagland kræver afstemning

Fra flere af SFs storkredsformænd lyder det, at man ønsker en afstemning om, hvem der skal overtage formandsposten efter Villy Søvndal.

Artiklens øverste billede
De to mest sandsynlige kandidater i et kampvalg vil være sundhedsminister Astrid Krag og miljøminister Ida Auken. Ingen af dem har formelt meldt sig som kandidater endnu.

Mens SF-toppen på Christiansborg arbejder på en fredsløsning, så SF undgår kampvalg om den nye formand, er holdningen en helt anden i baglandet. Her foretrækker flere storkredsformænd et kampvalg, så alle medlemmerne bliver hørt

”Jeg ser absolut helst, at vi får en urafstemning. Uanset hvem der bliver formand, står vedkommende foran en meget svær opgave, og derfor er det vigtigt at vide, at man har partiet i ryggen. Det sikrer man sig bedst ved en urafstemning,” siger Ulla Blok Kristensen, formand for Storkreds Midt- og Vestjylland.

Samme melding lyder fra formanden for kreds Nordjylland, Thorkil Olesen, der mener, at partiet har brug for den brede debat, som en urafstemning vil skabe.

Meget snæver kreds

”Hvis man ender med en enkelt kandidat, vil det være en meget snæver kreds, der tager beslutningen og nogle vil sidde tilbage og føle, at de ikke har været inddraget. Formandsvalget er jo ikke blot et spørgsmål om personer, det er også et spørgsmål om hvilken strategi og politik, partiet skal vælge fremover. Vi har brug for den debat i øjeblikket,” siger han.

Også i Københavns Omegns Storkreds vil man gerne fraråde, at beslutningerne ligger i partitoppen.

”Jeg synes, det vil være retfærdigt overfor medlemmerne, at der var noget at vælge i mellem. Det ville være ærgerligt, hvis man oppe i de højere led i partiet fik klapset af internt, hvem der skal være formand,” siger storkredsformand Poul Reher Jensen.

Andre SF-formænd mener, at det ikke er af så stor betydning, om der bliver en eller flere kandidater og lader det afhænge af processen.

”Hvis flere kandidater for eksempel kan enes om en klar udviklingsstrategi og derefter pege på den ene kandidat, der skal gennemføre den, så er det udmærket,” siger Lars Jørgensen, forman for Bornholm-kredsen.

Han mener, at der er ting, der taler for, at kun en enkelt kandidat opstiller.

”Man undgår jo en eventuel handlingslammende debat. Men jeg tvivler på, at det kan lade sig gøre at holde det nede på en kandidat. For mig at se har vi mange egnede personer i partiet, også udenfor Folketinget og ministerkontorerne,” siger han.

Snakker på egne vegne

Medlem af SFs landsledelse, Poul Overlund-Sørensen, spår heller ikke et enkeltmandsfelt.

»Jeg har svært ved at forestille mig, at der kun bliver en kandidat. Og der er den fordel ved urafstemninger, at medlemmerne får direkte indflydelse i en åben proces. Det må vel også være rarest for den kommende formand at kende sit mandat og have demokratisk opbakning,« siger han.

Kredsformændene påpeger, at de snakker på egne vegne, da de endnu ikke har haft mulighed for at tale med deres organisation. Ingen af dem vil pege direkte på ønskede kandidater.

De to mest sandsynlige kandidater i et kampvalg vil være sundhedsminister Astrid Krag og miljøminister Ida Auken. Ingen af dem har formelt meldt sig som kandidater endnu.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.