Politik

Sådan hjalp Carina regeringen med skatteaftalen

Den såkaldte Carina-sag kom som en belejlig katastrofe for regeringen.

Det er her, det hele startede. SF's Özlem Cekic og Joachim B. Olsen (LA) har netop besøgt Carina den 28. november sidste år. De fortsætter deres højlydte diskussion om fattigdom i Danmark, da de har forladt lejligheden. rat Arkivfoto: Keld Navntoft

En enlig mor fra Nørrebro har været med til at sætte et fingeraftryk på den skatteaftale, regeringen har indgået med V og K.

I skatteaftalen indgår et ekstra beskæftigelsesfradrag for enlige forsørgere, så der bliver større forskel på et lavtlønsjob og kontanthjælpen. Det er den direkte konsekvens af den såkaldte Carina-debat, hvor en enlig mor fra København viste sig at få mere udbetalt end mange lavtlønnede danskere.

Betydningsfuld debat

Jyllands-Posten søndag bringer historien om, hvordan Carina, som kvinden kaldte sig, kom til at udløse en af de mest betydningsfulde debatter i mange år.

Det skete, da SFs socialordfører Özlem Cekic 28. november 2011 brugte kvinden som et eksempel på en fattig dansker, selv om hun havde knap 16.000 kroner udbetalt om måneden. Sagen blev betragtet som en katastrofe for den nye regering, men ifølge en kilde tæt på regeringen kom katastrofen belejligt.

"Vi fik pludselig et argument, et symbol, som er meget stærkere end noget vi selv kunne have fundet på. I dag ved alle, hvem Carina er. Alle ved, at der skal være en forskel mellem de lavest lønnede og dem på overførselsindkomst," siger kilden.

Özlem Cekic måtte trække sin påstand tilbage om, at kvinden var fattig. Inden for en uge benyttede statsministeren og mindst tre andre ministre Carina-debatten til at understrege behovet for de reformer, regeringen allerede havde planlagt.

Et kim til skattereformen

En kilde i SFs ledelse fortæller til Jyllands-Posten, at Carina såede et kim til skattereformen.

"Det gik op for os, at vi kunne bruge debatten til at få fokus på de lavtlønnede pædagoger og dem, der sæter varer på hylderne i Fakta. Det er dér, surdejen til rugbrødsreformen bliver slået op," siger kilden i SFs ledelse.

Özlem Cekic selv mener dog ikke, at Carina bør blandes ind i skattereformen.

”Det er rigtig god spin. De afgørende elementer i skattereformen var allerede forhandlet på plads  regeringsgrundlaget.”

Jyllands-Posten søndag er gået bag om Carina-debatten og fortæller, hvordan Joachim B. Olsen (LA) vandt en debat som mange andre borgerlige havde opgivet, og hvordan den enlige mor fra København ved en tilfældighed ændrede den politiske debat om fattigdom.

  • Læs hele artiklen i Indblik i Morgenavisen Jyllands-Posten søndag.
  • Få digital adgang til artiklen. Find det abonnement, der passer dig bedst: Klik her
Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Grænser virker, når man håndhæver dem

Morten Uhrskov Jensen
Men globalisterne har en interesse i at påstå det modsatte.

Blog: Er det manipulation eller acceptabel journalistik?

Lars Boje Mathiesen
Vægtede målinger som Berlingske Barometret er måske ikke så retvisende, som man lige skulle tro ved første øjekast.

Blog: En nation bliver født på ny

Mikael Jalving
Storbritannien er en nation med fødselsveer. Pludselig diskuteres der politisk indhold i stedet for positioner, markeringer og taktiske krumspring.
Annonce
Bolig
Disse renoveringer kan betale sig i det tidlige forår
Nogle boligprojekter som indendørs pudse- og malearbejde kan være billigere at få lavet i den kommende tid, hvor vejret stadig er ustadigt og koldt. 
Se flere
Test af 4 soundbars: Klip kablerne i tv-stuen
Hjemmebio er stadig bedst med ordentlig surround-lyd. Men det må gerne være praktisk – som med disse soundbars, der har trådløse baghøjttalere. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her