Kommentator: Sammenbrud lammer regeringen

Et sammenbrud i trepartsforhandlingerne vil gøre livet svært for regeringen fremadrettet, siger ekspert.

Artiklens øverste billede
Politisk kommentator Lotte Hansen

Trepartsforhandlingerne skulle egentlig have været en af regeringens sikre trumfer, og et sammenbrud vil lamme regeringen fremadrettet.

Sådan lyder vurderingen fra politisk kommentator Lotte Hansen, efter at finansminister Bjarne Corydon (S) fredag forventes at ville melde forhandlingerne brudt sammen efter uenighed med fagbevægelsen om ferie- og helligdage.

- Det kan vise sig at være en kortsigtet plan for både regeringen og fagbevægelsen. For det bliver svært for regeringen at få sine øvrige ting til at hænge sammen, hvis den ikke engang kan få landet en trepartsaftale, siger Lotte Hansen til Ritzau.

- Det knækker regeringen helt fundamentalt, hvis ikke der kommer en aftale. Mange af de penge, som regeringen bruger i sine fremtidsplaner skulle komme fra denne aftale, så hvor skal pengene nu komme fra. Det bliver let at drille regeringen, siger hun.

Ifølge Lotte Hansen, der tidligere har været S-spindoktor og pressesekretær i Økonomi- og Erhvervsministeriet under Bendt Bendtsen, vidste begge parter allerede før valget sidste år, at man blev nødt til at hjælpe hinanden med at få en aftale hjem.

Derudover foretog finansminister Bjarne Corydon forskellige sonderinger hos de øvrige parter, før de egentlige trepartsforhandlinger gik i gang. Og det var derfor ventet, at det ville gå forholdsvist smertefrit at lave en aftale.

Lotte Hansen vurderer, at aftalen ikke har været klappet af med alle dele af fagbevægelsen, og at der nu pludselig er nogle, der vil sætte hårdt mod hårdt og ikke ønsker at betale for skattelettelser, der kan blive forhandlet hjem med de borgerlige partier.

Hun tror, at fagbevægelsen i denne situation har tænkt mere på sine medlemmer, og hvad, man har kommunikeret ud, og ikke så meget på at redde regeringen.

- Jeg ville egentlig have vurderet, at denne trepart var en af de mere sikre, og at man ville indgå en sikker aftale med fagbevægelsen. Men nu er forhandlingerne reelt brudt sammen, og det er ekstremt skadeligt for regeringen, siger Lotte Hansen.

Ritzau

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen