S-liste med Løkkes 27 kovendinger

Socialdemokraterne har fundet 27 områder, hvor man mener, at Venstre har foretaget kovendinger siden valget.

Artiklens øverste billede

Sådan beskriver Socialdemokraterne kovendingerne:

1. Nulvækst i det offentlige: Først ville Lars Løkke Rasmussen (V) og Kristian Jensen (V) finansiere skattelettelser ved, at den offentlige sektor ikke skulle vokse, altså nulvækst. Bagefter vendte Venstre rundt og fastslog, at den offentlig vækst skal være på 0,8 procent.

2. Kickstart: Lige før valget foreslog Venstre selv en kickstart, nu er det den forkerte medicin.

3. Fedtafgiften: Venstre indførte selv en fedtafgift. Nu har Venstre fortrudt.

4. Skatteomlægning: Venstre har ændret mening om, hvad de kan gå med til i en skattereform. Først var en skatteomlægning "en god idé", siden var "rigtige skattelettelser" den eneste farbare vej.

5. Skattelettelser: Under valgkampen var der ikke penge til skattelettelser. Venstre kræver nu 13 milliarder kroner i reelle skattelettelser.

6. Ikke dyrere at være dansker: Venstre tillægger det stor betydning, at skatter og afgifter ikke må stige, men har alligevel indgået en aftale om energiforlig.

7. Grundskyld i kommunerne: Venstre lavede selv et "skattestop", som gav kommunerne mulighed for at hæve grundskylden. Nu mener de, at borgerne skal kompenseres.

8. Udbetaling Danmark: Venstre foreslog selv en etableringslov for Udbetaling Danmark. Nu vil partiet forhandle om den.

9. Ydelse på udviklingsforløb til unge under 40 år: Før valget foreslog Venstre samme model for ydelsens størrelse, som den nye regering. Nu vil Venstre have, at ydelsen bliver lavere end kontanthjælp.

10. Styreform i kommunerne: Før valget ville Venstre ændre styreformen. Nu er det op til kommunerne selv.

11. Kørselsafgifter: Før valget ville Venstre indføre kørselsafgifter. Nu vil Venstre ikke garantere at støtte det.

12. Grænsekontrol: Før valget indførte Venstre grænsekontrol. Men det, mener partiet ikke længere, er en god idé.

13. Nedrivningspulje: Før valget nedlagde Venstre selv nedrivningspuljen. Nu beskylder Venstre den nye regering for at nedlægge den.

14. Prøveløsladelser: I 2004 indførte Venstre en "noget for noget" ordning for at belønne de fanger, der gør en ekstra indsats for at komme ud af kriminalitet. Nu kræver Venstre ordningen ændret.

15. Tabt arbejdsfortjeneste: Først ville Venstre lægge et lavt loft over tabt arbejdsfortjeneste til forældre, der passer et sygt eller handicappet barn i hjemmet. Nu stemmer Venstre for at hæve loftet.

16. Ingen penge til sundhed: Først skulle et offentligt merprovenu gå til bedre sundhed. Nu er der ingen penge til sundhed, for pengene skal gå til skattelettelser i stedet.

17. Landbrugsstøtten: Først ville Venstre helt fjerne landbrugsstøtten, så ville partiet kun reformere den og blandt andet sikre, at der indføres et loft over støtten til den enkelte landmand.

18. Boykot af EM i Ukraine: Venstre har i løbet af få uger haft tre forskellige holdninger til, hvorvidt Danmark skal boykotte EM i Ukraine.

19. Pointsystem: Først var pointsystemet mere nødvendigt end nogensinde, nu vil Venstre alligevel ikke indføre samme pointsystem som før.

20. Nedlæg alle integrationsprojekter: Først havde Venstre integrationsministerposten og dermed ansvaret for alle integrationsprojekter. Derefter skulle alle integrationsprojekter nedlægges - indtil det alligevel ikke kunne lade sig gøre.

21. Provenu fra fleksjobreform: Først skulle pengene gå til at lukke hullet i statskassen, nu skal de i stedet gå til Globaliseringspuljen.

22. Lovgivning om overvågning (logningsbekendtgørelse): VK-regeringen stod selv bag den såkaldte logningsbekendtgørelse, der trådte i kraft i 2007 som en del af terrorpakken. Nu er den "overflødig".

23. Besparelser på VEU-godtgørelsen: Venstre indførte som led i Genopretningspakken i 2010 besparelser på VEU godtgørelsen, nu vil Venstre finde pengene et andet sted.

24. Besparelser i forsvaret: Da Løkke var statsminister, ville han spare tre milliarder kroner på forsvaret. Nu vil Venstre kun spare to milliarder kroner

25. Kommunal udligning: Først ville Venstre tilgodese Udkantsdanmark i en ny udligningsreform, siden valgte Venstre ikke at gå med i reformen, som tilfører land- og yderområder ca. 400 millioner kroner ekstra på bekostning af kommuner andre steder i landet.

26. Penge fra modernisering af den offentlige sektor: Først skulle pengene fra effektiviseringer i den offentlige sektor gå til forskning, uddannelse og sundhed. Måneden efter til skattelettelser.

27. Pensionistskatter: Først var det o.k. med skatter rettet mod pensionister. Siden var det ikke.

Kilde: Socialdemokraternes opgørelse "27 V-kovendinger siden valget".

Ritzau

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.