Det sagde politikerne grundlovsdag

Skattereformen, behovet for at danskerne arbejder mere og beskyldninger om løftebrud præger grundlovstalerne.

Artiklens øverste billede
Margrethe Vestager. Foto: Gorm Olesen

* Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) om, at danskerne skal arbejde mere:

- Mange har sagt til mig, at de ikke fatter det budskab i en tid, hvor der er arbejdsløshed. Jeg forstår det godt. For det lyder da mærkeligt for rigtig mange danskere, at vi skal arbejde mere.

- For mange oplever ganske enkelt, at der ikke er brug for dem på arbejdsmarkedet. Eller at naboens søn ikke kan få en praktikplads. Eller at der er store fyringsrunder på hæderkronede virksomheder. Eller at arbejdspladser bliver flyttet ud af Danmark.

* Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, om regeringspartiernes opdeling af danskerne:

- Der er åbenbart nogen, for hvem det blå kanvas repræsenterer det gode og jakkesættet det onde. Det er et falsk skel. Jeg vil gerne advare mod at dele danskerne op i gode og dårlige mennesker.

* Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) om en ny statsminister:

- Vi kan være stolte over, at Danmark ved valget endelig fik sin første kvindelige statsminister. Det gør en forskel. Og det var på tide; vi nærmer os trods alt med hastige skridt 100 året for kvinders valgret til Folketinget.

Dansk Folkepartis leder, Pia Kjærsgaard, om skattereformen:

- Som led i skattereformen vil man skære i folkepensionens grundbeløb, ligesom man vil begrænse børnechecken for gifte par, hvor en af ægtefællerne tjener for meget.

- Hertil kommer, at topskattelettelserne ikke kommer til at gælde for personer over 64 år. Det er aldersfascisme!

* Venstres Claus Hjort Frederiksen om regeringens løftebrud:

- Demokrati kræver deltagelse, men jeg kan godt forstå, at folk står af, hvis det alligevel bare er en fis i en hornlygte, som politikerne kommer med.

- Det er vigtigt for demokratiet, at politikerne er troværdige. Bundlinjen er, at Helle og Villy vandt valget, men de tabte troværdigheden, for alt hvad de gik til valg på havde ikke hold i virkeligheden.

Folketingets formand, Mogens Lykketoft (S), om grådighedens årti:

- Grådighedens evangelium har de seneste 10 år i stor stil slået takten an verden rundt - også i Danmark. Det fælles er blevet lagt for had, blevet forsømt og fortrængt. Nu er boblerne bristet. Aktiekurser og ejendomspriser er gået i bund.

- Millioner er blevet arbejdsløse og endnu mange flere trues på deres job. Rigtig mange familier er tynget af gæld, som blev optaget på baggrund af de friværdier, der ikke er der mere.

- Derfor kan vi ikke drive økonomien i gang lige nu ved hjælp af større privat forbrug - heller ikke ved at give skattelettelser.

* Liberal Alliances leder, Anders Samuelsen, om løftebrud:

- Politikere tror tilsyneladende, at man kun kan komme til magten ved at love flere og flere offentlige udgifter. Det har vi set i Grækenland og Frankrig, og det har vi set med Helle Thorning-Schmidt i Danmark.

- Når valget er overstået, kan de ikke overholde løfterne, og så sidder vælgerne tilbage og føler sig snydt og bedraget, fordi politikerne ikke har gjort det klart, hvad det er nødvendigt at gøre.

* De Konservatives leder, Lars Barfoed, om skattelettelser:

- Helt grundlæggende må regeringen væk fra den tankegang, at alle skattelettelser stort set skal betales af nye skatter og afgifter.

- Vi vil have reelle skattelettelser, og de skal gælde for alle - det gælder også børnefamilier med en god indkomst i modsætning til det, regeringen foreslår.

* Venstres gruppeformand, Kristian Jensen, om afslutningen på folketingsåret:

- Regeringen har stort set ingen reformforslag inden afslutningsdebatten, hvor Folketinget normalt gearer ned frem mod sommerferien. Men fra afslutningsdebatten til Skt. Hans vil regeringen i år forhandle en skatteomlægning og en trepartsaftale.

Ritzau

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.