Thorning: Vi skal løse krisen sammen
I den årlige afslutningstale i Folketinget bad Thorning igen og igen om et bredt samarbejde.
Thornings regering har blot 77 mandater.
Og mangler altså 13 for et flertal.
Det var med dét i mente, at statsministeren onsdag gav sin tale om nationens tilstand ved den traditionsrige afslutningsdebat i Folketinget.
Her indbød Helle Thorning-Schmidt igen og igen til brede aftaler - ikke mindst i ly af den økonomiske krise.
»Jeg vil opfordre til, at vi her i Folketinget rækker ud efter det, der samler os. Jeg vil opfordre til et bredt og fordomsfrit samarbejde om de nødvendige beslutninger. Jeg vil opfordre til, at vi når resultater sammen. Det har Danmark brug for,« lød det fra statsministeren.
Svær skattereform
I sin tale foran et næsten fyldt Folketing erklærede Thorning, at Danmarks historie har vist, at landets politikere har klaret kriser ved at arbejde sammen.
»Det skal vi gøre igen,« lød det fra Thorning.
»Det kræver handling. Det kræver hårdt arbejde. Det kræver tæt samarbejde. Men vi kan gøre det. For vi har gjort det før. I tider, som var mere vanskelige end i dag,« sagde Thorning i talen.
Hun roste derefter direkte Enhedslisten for »et godt og konstruktivt samarbejde«.
Det er dog blot mindre end et døgn siden, at Enhedslisten kaldte regeringens seneste udspil til en reform - skattereformen - for »tyveri« og truede med at lade reformen ødelægge det gode samarbejde.
Også Venstre og Dansk Folkeparti - som ellers også kunne give Thorning de magiske 90 mandater - har det svært ved reformen. Forhandlingerne fortsætter dog torsdag med foreløbig alle fem oppositionspartier.
Løkke gav hånd til Sass
Folketinget vil onsdag bruge hele dagen på at diskutere Thornings tale og regeringens lyst til det brede samarbejde.
Debatten kan nemt trække ind over midnat og har traditionelt giver anledning til flere ophedede debatter og hårde ord.
Onsdag morgen var stemningen i salen dog god.
Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, gav således hånd til Socialdemokraternes hjemvendte søn, gruppeformand Henrik Sass Larsen og bød ham velkommen tilbage, mens Enhedslistens Frank Aaen fik sig en snak med Liberal Alliances Anders Samuelsen.
Alle vil de dog i de kommende timer skulle duellere på ord.