Institut: CIA-garantier var kun politiske

Det var politik uden juridisk binding, da USA lovede ikke at overflyve grønlandsk territorium uden tilladelse.

Artiklens øverste billede

Der var tale om en politisk erklæring og ikke en juridisk erklæring, da USA i 2008 gav en fremadrettet garanti om, at fangeflyvninger gennem dansk, grønlandsk og færøsk luftrum krævede en forudgående udtrykkelig tilladelse fra dansk side.

Ifølge det danske justitsministeriums opfattelse af gældende ret dengang såvel som i dag kan amerikanerne således frit transportere fanger gennem luftrummet, uden at ministeriet rasler med sablerne - så længe der ikke foretages mellemlanding.

Ekspert: Indbygget konflikt

Morten Heiberg, der er chefkonsulent hos Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS), er helt bevidst om konflikten mellem garanti og praksis:

- Der er en indbygget konflikt, og den forklarer vi med, at man skal se den fremadrettede garanti som en politisk garanti, siger han til Ritzau og fortsætter:

- Garantien havde dels til formål at fremstille garantien som en sejr for den daværende regering, men også at sende et signal om, at man stod fast på, at man ikke tolererede amerikanske suverænitetskrænkelser i fremtiden.

Ret til at krydse dansk luftrum

I den rapport om CIA-flyvninger, som DIIS har offentliggjort tirsdag, konkluderes det, at USA's garanti fra 2008 ikke kan fungere som en bred fremadrettet garanti med tanke på Justitsministeriets opfattelse af gældende ret.

- Man har fra dansk side været opmærksom på og vidende om, at amerikanerne ifølge gældende retspraksis kan flyve gennem dansk luftrum uden mellemlandinger, siger Morten Heiberg.

Justitsministeriets retsopfattelse kom hverken til offentlighedens eller Udenrigspolitisk Nævns kendskab tilbage i 2008, konkluderer DIIS-rapporten.

- Jeg tror, det havde gavnet debatten, hvis man havde introduceret det forhold, at man efter gældende ret kan flyve gennem dansk luftrum med fanger, så længe der ikke foretages mellemlanding. Det var en vigtig oplysning, siger Morten Heiberg.

Ritzau

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.