USA's garanti om CIA-fly må granskes
Ny rapport siger, at CIA-fangefly kunne flyve over Grønland uden særlig tilladelse, hvis de ikke mellemlander.
Offentligheden og Folketingets Udenrigspolitiske Nævn har tilsyneladende aldrig fået at vide, at hvis de amerikanske CIA-fangefly ikke mellemlandede i Danmark, kunne flyene med fanger overflyve dansk, grønlandsk og færøsk luftrum uden tilladelse fra Justitsministeriet.
Det var Justitsministeriets opfattelse af gældende ret i 2008, og det er fortsat opfattelsen i dag.
Opfattelsen strider mod den fremadrettede garanti, som amerikanerne gav i 2008, og som den danske regering opfattede som en meget bred garanti.
Det betød garantien
Garantien betød, at alle amerikanske fangetransporter i dansk, grønlandsk og færøsk luftrum kræver forudgående, udtrykkelig tilladelse.
Men det kan ikke lade sig gøre, skriver Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS), hvis man bruger Justitsministeriets opfattelse af gældende ret.
- Det tilkommer ikke DIIS at vurdere den retsopfattelse, der ifølge Justitsministeriet ikke kræver tilladelse, men DIIS' undersøgelsesgruppe har bemærket den manglende omtale af dette forhold i CIA-redegørelsen, skriver instituttet.
Justitsminister Morten Bødskov (S) har ingen kommentarer til rapporten og henviser til udenrigsministeren.
Søvndal glæder sig
Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) ønsker ikke at kommentere rapporten, før han har han talt med den grønlandske landsstyreformand, Kuupik Kleist, onsdag.
Han glæder sig dog over den helt klare afvisning af enhver mistanke om et dansk dobbeltspil, men siger dog:
- Rapporten rejser også visse spørgsmål. De punkter vil jeg drøfte nærmere med Kuupik Kleist.
Påstanden om dobbeltspil i sagen om de hemmelige CIA-fangeflyvninger savner derimod ethvert grundlag, konkludere DIIS.
- Udenrigsministeriet håndtering af sagen over for USA i 2008 var korrekt.
Efter aftale med den grønlandske landsstyreformand Kuupik Kleist bad Villy Søvndal i november 2011 DIIS om på Grønlands vegne at undersøge en række spørgsmål i CIA-sagen.
Baggrunden var, at WikiLeaks i 2011 offentliggjorde visse fortrolige, interne amerikanske dokumenter, der førte til beskyldninger om "aftalt" spil mellem Danmark og USA.
/ritzau/