Beskæftigelsesindsats bliver i kommunerne
Regeringen lægger ikke op til at flytte beskæftigelsesindsatsen fra kommunerne til A-kasse-systemet.
Det ser ud til, at kommunernes frygt for at miste ansvaret for at aktivere ledige, er ubegrundet.
I regeringens kommissorium for de forestående trepartsforhandlinger står der, at det skal vurderes, om arbejdsdelingen mellem a-kasser og jobcentre kan justeres med henblik på at undgå dobbeltarbejde.
- Grundlaget for drøftelsen er en kommunalt forankret beskæftigelsesindsats, står der i papiret, som borsen.dk har lagt ud på sin hjemmeside.
Kommunerne har frygtet at blive frataget opgaven med at skaffe ledige i job, og det fik den kommende formand for Kommunernes Landsforening, Erik Nielsen, til at reagere skarpt.
Flere penge i statskassen
- A-kasserne har nogle kompetencer. Om de er bedre, tvivler jeg på. De har ikke haft opgaven, som lå hos staten. Der skal være én myndighed, og det er kommunerne. Så ser vi en mulighed for, at a-kasserne også kan spille en rolle, sagde Erik Nielsen mandag til Ritzau.
Trepartsforhandlingerne skal skaffe 4 milliarder kroner ekstra i statskassen. Da staten flyttede jobcentre til kommunerne, kostede det 800 millioner kroner ekstra. Derfor sparer staten ikke penge ved at flytte opgaven igen, påpegede KL's kommende formand.
Af kommissoriet fremgår det, at et af målene med trepartsaftalen er at øge arbejdstiden. Det skal skaffe 20.000 flere på arbejdsmarkedet. Det kan blandt andet ske ved at afskaffe helligdage eller feriedage, øge normalarbejdstiden eller få flere på fuld tid frem for deltid.
Både fagforeningsledere og Socialdemokraternes politiske ordfører, Magnus Heunicke, har sagt, at der først skal sløjfes helligdage, når regeringen har haft succes med at skabe job, men det står der ikke noget om i kommissoriet.
Heller ikke de offentligt ansattes frokostpause er nævnt.
Ritzau