Usædvanlig trio bag nyt parti

Byrådsmedlemmer fra Venstre, konservative og SF med i nyt tværgående parti i Gribskov Byråd.

Artiklens øverste billede

På Christiansborg er der kold luft mellem regeringspartierne og oppositionen. Noget anderledes pragmatisk ses der på tingene i kommunalpolitik.

Denne forskel er bagrunden for, at et nyt parti - dannet på tværs af partitilhørsforhold - ser dagens lys i Gribskov Kommune i Nordsjælland.

Det er tidligere medlemmer af Venstre, Konservative og SF, som har dannet en fælles udbrydergruppe, der vil gå til valg på mere samarbejde og en ny politisk dagsorden i byrådssalen i Gribskov. Og det kan ikke gøres uden et nyt parti, Nyt Gribskov, mener udbrydergruppen.

Borgerne skal inddrages

"Velfærdssamfundet er i dag truet af stramninger. Hvis det skal modvirkes, er det nødvendigt at inddrage borgerne i mange flere opgaver. Det kan vi kun opnå, hvis vi samarbejder på tværs om målene," siger Morten Jørgensen, der er primus motor i partidannelsen.

LINK: Gribskov Byråd

Han er tidligere Venstre-mand og tabte i februar et kampvalg til erhvervsmanden Kim Valentin om, hvem der skal være Venstres kommende borgmesterkandidat.

Desuden tæller partiet den konservative Anders Gerner Frost, som hele tiden har været anset for at være efterfølgeren for den konservative borgmester Jan Ferdinandsen. Men Frost har nu brudt med de konservative, skriver Frederiksborg Amts Avis. Med blandt udbryderne er også SF'erne Flemming Møller og Cannot Kroner, som begge stod i spidsen for SF i Helsinge i 1997, da SF erobrede borgmesterposten fra Venstre. Kort indledte SF et samarbejde med Venstre, fordi det spinkle flertal smuldrede.

"Ingen af os går i vrede. Vi har bare fundet ud af, at vi er enige på en række områder, og nu vil vi arbejde sammen for at føre Gribskov videre," erklærer Anders Gerner Frost over for dinby.dk.

"Vi har ingen planer om at vælte borgmesterens flertal. Vi vil forsøge at slå bro til Venstre og DF, så de er med til at tage ansvar for Gribskov Kommune," siger Anders Gerner Frost.

SF vant til blåt samarbejde

Venstre og Dansk Folkeparti har indtil i dag haft tilsammen 11 mandater, som ofte har beskyldt det siddende flertal bestående af de to konservative, seks socialdemokrater og fire SF'ere for ikke at ville inddrage mindretallet i beslutningsprocessen, skriver avisen.

Det nye parti vil ansøge om partibogstavet G på stemmesedlen ved kommunalvalget i november 2013. Tidligere viceborgmester og medlem af Helsinge Byråd for Socialdemokraterne og Lokallisten, Erik Nørgaard, bliver partiets formand, skriver nordkysten.nu.

Venstre glæder sig

Venstres spidskandidat, byrådsmedlem Kim Valentin, ser frem til samarbejdet.

"Jeg ser en mulighed for et helt nyt flertal, som jeg vil tilbyde at stå i spidsen for. Venstre er fortsat det største parti i byrådssalen, og hvis man ønsker et bredere samarbejde, skal vi være med," siger Kim Valentin til Frederiksborg Amts Avis

I Gribskov Byråd er også den tidligere statsministerhustru Solrun Løkke Rasmussen og eks-badmintonspilleren Poul-Erik Høyer valgt for Venstre.

Det nye parti i Gribskov er et særsyn. Siden oprettelsen af storkommunerne ved reformen i 2007 er antallet af byrådsmedlemmer uden for de etablerede partier dalet markant. Ved sidste valg fik de lokale lister og partier kun 4,5 procent af stemmerne.

null

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.