Varer fra israelske bosættelser skal mærkes

Det skal være krystalklart for danske forbrugere, hvis de i supermarkedet står med en vare fra en israelsk bosættelse, skriver Politiken fredag.

Artiklens øverste billede
»Jeg tror helt sikkert, at mærkningen vil have en ganske betydelig og direkte virkning på importen, men præcis hvor meget er umuligt at gisne om«, siger Søvndal.

Sådan lyder meldingen fra udenrigsminister Villy Søvndal (SF), der vil indføre en mærkningsordning for alle varer importeret fra bosættelserne, »som er ulovlige i forhold til folkeretten« - og Danmark strammer hermed nye EU-regler.

»Det her er et skridt, der tydeligt viser over for forbrugerne, at de her varer er produceret under forhold, som ikke alene en dansk regering, men også de europæiske regeringer siger nej over for. Og så er det op til forbrugerne, om de vil købe de varer eller ej«, siger Villy Søvndal til Politiken.

Mærkningsordningen bliver i praksis et tilbud til danske supermarkeder, som frit kan vælge, om de ønsker mærkningen eller ej. Udenrigsministeren har dog en fast tro på erhvervslivets velvilje og henviser til Storbritannien, som i flere år har haft en lignende ordning »med stor succes«. Udenrigsministeren har også tiltro til, at bosættelsesspørgsmålet vækker så megen vrede, at forbrugerne vil ændre adfærd.

Virkning på importen

»Jeg tror helt sikkert, at mærkningen vil have en ganske betydelig og direkte virkning på importen, men præcis hvor meget er umuligt at gisne om«, siger han til Politiken.

Det danske mærkningsinitiativ kommer, samtidig med at EU forleden vedtog at skærpe kontrollen med EU's handelsaftale med Israel, som fritager varer produceret i landet for told. Med øget identifikation af varernes oprindelse og forbedret tolddokumentation ved både udførsel fra Israel og indførsel i EU-landene vil EU dermed sikre, at producenter i bosættelsesområderne ikke lukrerer på den toldfri aftale.

Dansk Folkepartis Søren Espersen betegner udenrigsministerens initiativ som »ganske forfærdeligt«:

»Villy Søvndal kender jo intet til, hvad der eventuelt bliver grænserne til den nye palæstinensiske stat. Og indtil de bliver forhandlet på plads, er der intet som helst ulovligt i den trafik«, siger Sørens Espersen til Politiken.

Kilde: Politiken

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.