Udligningsreform bliver uden vetoret

Regeringen og Enhedslisten er klar med en aftale, der ikke er et klassisk Christiansborg-forlig.

Artiklens øverste billede

Der bliver ikke vetoret for nogen af de partier, der er med i den netop indgåede aftale om omfordelingen af penge mellem kommunerne.

Det er regeringspartierne og Enhedslisten blevet enige om. Det bliver således muligt at ændre aftalen fremover med andre politiske flertal.

- Der er ikke nogen vetoret i den aftale, vi har i dag. Vi vil gøre status om et år, men ikke med nogen vetoret, for det her system skal kunne laves om. Det kan være, der sker ændringer for eksempel i fleksjob og førtidspension, som gør, at man vil se på systemet igen, siger økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R).

Hun er ellers blevet beskyldt for forligsbrud af oppositionen, fordi hun var klar til at indgå en aftale med Enhedslisten.

Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti mente, at der var forlig på området, hvilket på Christiansborg betyder, at der skal være enighed mellem alle forligspartierne for at ændre noget på denne side af et folketingsvalg.

Den såkaldte Robin Hood-aftale skal flytte flere penge fra de rigeste til de fattigste kommuner.

De Konservative var så utilfredse med det udspil, Margrethe Vestager havde lat frem, at de forlod forhandlingerne. Det fik Venstre til at følge efter, og Dansk Folkeparti afviste at ændre aftalen før et folketingsvalg, selvom partiet ellers gerne ville tage flere penge fra de rige kommuner og give til de fattige.

Det er netop sådan en suppedas, Margrethe Vestager gerne vil undgå at havne i fremover.

Den aftale, som Margrethe Vestager har fået i stand med Enhedslisten, ligger tæt op ad det forslag, hun oprindelig fremlagde. Men derudover har Enhedslisten fået oprettet en pulje på 400 millioner kroner til kommuner med mange misbrugere og hjemløse.

Samtidig bliver der justeret lidt ved nogle af de kriterier, der afgør, hvor mange penge, kommunerne får eller skal betale til den kommunale udligning. Det betyder, at Horsens slipper lidt billigere, end der først var lagt op til, mens kommuner som Gentofte og Rudersdal skal betale mere.

Ritzau

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.