Aftale om udligning er på plads

Regeringen har indgået en aftale med Enhedslisten, som flytter millioner fra rige til fattige kommuner.

Artiklens øverste billede
Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) er enig med Enhedslisten om en udligningsaftale. Arkivfoto: Adrian Joachim

Rige kommuner i Nordsjælland skal betale 400 millioner kroner mere til fattige kommuner i Udkantsdanmark, så de får bedre råd til at klare sager om svigt af børn.

Det ligger fast, efter at økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) onsdag blev enig med Enhedslisten om en udligningsreform, der omfordeler penge mellem kommunerne.

Økonomiminister Margrethe Vestager (R) skriver på Twitter fra forhandlingslokalet:

- Aftale om justering af udligning med EL: mere rimelig social profil og 400 mil fra større byer til landområder. Glad!

Beskyldninger om forligsbrud

Aftalen er kommet på plads, efter at Margrethe Vestager er blevet beskyldt for forligsbrud af oppositionen.

Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti mener, at der er forlig på området, hvilket på Christiansborg betyder, at der skal være enighed mellem alle forligspartierne for at ændre noget på denne side af et folketingsvalg.

Men det afviser Margrethe Vestager, som hele tiden har fastholdt, at hun har frie hænder til at indgå en aftale med Enhedslisten.

Ingen vetoret

Tidligere på dagen kom det frem, at regeringspartierne og Enhedslisten er enige om, at der ikke skal være vetoret for nogen af parterne.

Det bliver således muligt at ændre aftalen fremover med andre politiske flertal.

Beslutningen er ifølge Ritzaus oplysninger en konsekvens af, at de seneste ændringer i udligningen mellem kommunerne er sket med skiftende politiske flertal.

Samtidig ønsker regeringen at demonstrere, at den mener det alvorligt, når den siger, at der ikke er forlig på området.

K stærkt utilfredse

De Konservative forlod forhandlingerne, fordi de var stærkt utilfredse med det udspil, Margrethe Vestager havde lagt frem. Ifølge De Konservative tog Vestagers udspil ikke højde for leveomkostningerne i de rige kommunerne.

De Konservatives beslutning fik Venstre til også at forlade forhandlingerne og dermed var der ikke længere udsigt til en bred aftale.

Overblik over aftale

Der er ændret på en række kriterier for, hvordan pengene fordeles - ligesom der oprettes nye puljer:

* Der oprettes en helt ny social særtilskudspulje på 400 millioner kroner.

* Tilskuddet til kommuner med øer og færgedrift bliver øget med 15 millioner kroner.

* To nye kriterier bliver indført for at ramme kommunernes udgifter på det specialiserede socialområde mere præcist: "Børn af enlige forsørgere" og "nomadefamilier".

* Boligstøttekriteriet, der har været kritiseret af flere kommuner, bliver justeret.

* Der sker også en justering af kriterierne for "familier i visse boligtyper", "personer med lav indkomst", "fald i befolkningstallet" og "børn i familier med lav uddannelse".

* Der bliver indført en mere korrekt indregning af skatteindtægter fra landbrugsjord.

* Der vil fortsat være en særtilskudspulje på 400 millioner kroner til kommuner med særlige økonomiske udfordringer, men der sker en forenkling af særtilskudspuljerne for at mindske udgifter til administration.

Ritzau

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen