Ombudsmanden får et børnekontor

Flere organisationer ser det som skridt på vej mod en "rigtig" børneombudsmand i Danmark.

Artiklens øverste billede

Folketingets præsidium har samlet stillet et lovforslag om, at Folketingets Ombudsmand får nye beføjelser med det formål at holde endnu skarpere øje med de vilkår, som danske børn bydes.

En række store, tragiske misbrugssager har gjort emnet særdeles relevant, og i den lange stribe af høringssvar fra organisationer er der udbredt positiv stemning om forslaget.

Flere ser det som første skridt mod at Danmark som flere andre lande får en selvstændig børneombudsmand.

Lovforslaget er netop fremsat af Folketingets ledelse. Det vil sige, at en atypisk gruppe med bred politisk dækning står bag.

Forslaget er fremsat af Mogens Lykketoft(S), Marianne Jelved(Rad.), Bertel Haarder(V), Søren Espersen(DF) og Holger K. Nielsen(SF).

Ønske fra FN

FN's børnekomité har for et år siden anbefalet, at det danske ombudsmands-system udbygges, så vi i Danmark fuldt ud kan opfylde FN's børnekonvention.

Emnet er også med i S-SF-R-regeringens grundlag, og de mange alvorlige børnesager har uden tvivl sat turbo på, at der nu sker noget på mange fronter for at forebygge endnu flere misbrugssager.

Fagfolk

Børnekontoret vil blive befolket med fagfolk, som bl.a. pædagoger.

Medarbejderne får mulighed for at bruge Ombudsmandens kendte arbejdsmetoder som f.eks. tilsyn på institutioner, at tage sager op af egen drift og at behandle henvendelser - enten selv eller ved videresendelse til relevante myndigheder.

I vidt omfang vil børnekontoret have magt til at kræve indsigt og svar fra mange typer institutioner, klinikker og skole.

Men Ombudsmanden kan ikke direkte kontrollere klager over børns forhold i et privat hjem og enkelte private institutioner.

Indirekte kontrol

Det kan dog lade sig gøre indirekte, fremgår det af lovforslagets bemærkninger. Ombudsmanden har nemlig kompetence til at kontrollere de myndigheder, som skal holde øje med de steder, som børnekontoret ikke kan gå direkte til.

F.eks. kan en kommune have kontrol med en privat plejefamilie. Da Ombudsmanden har mulighed for at kigge kommunen i kortene, er der et link ud til de børn, som er i den private plejefamilie, nævnes det.

Pengene er afsat

Der er allerede fra 2012 afsat fem mio. kr. til bemanding af det nye børnekontor hos Ombudsmanden.

Ombudsmand - men ikke for altid

Ønsket om at styrke bevågenheden i samfundet over børnenes levevilkår er så stor, at forslagsstillerne ser stort på sædvanlige lovtekniske detaljer og partidrilleri.

Det ses ved, at forslaget også indeholder en del, der handler om selve Ombudsmandens personlige ansættelsesforhold.

Flertallet blandt forslagsstillerne vil have hans embedsmand begrænset til ialt 10 år, hvor der efterhånden har udviklet sig en praksis, hvorefter Ombudsmanden genudnævnes lige så længe, han ønsker det,

Denne del med en maksimum på 10 år kan Venstres og Dansk Folkepartis medlemmer blandt forslagsstillerne ikke være med til.

Alligevel er der et fælles ønske om at få skub i oprettelsen af børnekontoret, så det andet emne må forhandles særskilt senere, er de enedes om på forhånd.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.