Folketinget forringer sin pension

Et bredt flertal i Folketinget går nu ind for forringelser i medlemmernes pensionsvilkår.

Artiklens øverste billede

Det skal være slut med, at tidligere folketingsmedlemmer kvit og frit kan score op til 600.000 kroner i såkaldt eftervederlag, når de forlader Folketinget.

Det fremgår af et lovforslag, som er udarbejdet af Folketingets Præsidium.

Et bredt flertal af Folketingets partier bakker op forringelserne, der kan betyde en indtægtsnedgang på flere hundrede tusinde kroner for de vragede landspolitikere.

Modstand fra Venstre

Venstre vil som det eneste parti ikke lægge navn til forringelserne.

Det lukrative eftervederlag bliver fremover - og det står i skærende modsætning til hidtil - modregnet fra dag ét, når eks-medlemmet får et nyt job.

Det er Enhedslisten, der i første omgang tog initiativ til forringelserne, og de fik hurtigt opbakning fra såvel regeringspartierne som Dansk Folkeparti og Liberal Alliance.

Flere privilegier består

Det er dog langt fra sådan, at Christiansborg-politikerne helt vender vrangen ud på lommerne. Adskillige af deres pensionsprivilegier består:

For det første fredes de første 100.000 kroner i eftervederlaget, så de uanset nye ansættelser ryger lige i lommen på de vragede folkevalgte.

Lovforslaget rummer ingen nærmere begrundelse for fredningen.

Efteruddannelse

Og derudover får arbejdsløse eks-politikere også ret til op mod 100.000 kroner for - som det hedder i Præsidiets kompromis - at dække "udgifter til efteruddannelse".

Derudover gives der lettere adgang til at få såkaldt "dobbelt husførelse" for de folketingsmedlemmer, der ikke bor på Sjælland.

- Det har været et langt, langt puslespil, hvor målet har været at få skabt ro om reglerne og eftervederlag og pension, siger Folketingets Formand, Mogens Lykketoft, der har strikket kompromisforslaget sammen.

Venstre har ifølge Ritzaus oplysninger ikke ønsket at forringe eftervederlaget i så høj grad, som lovforslaget lægger op til.

I stedet har partiet peget på, at der skulle nedsættes en særlig lønkommission, hvilket de øvrige partier har afvist fra starten.

Ritzau

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen