• Opdateret 13/05/2012 kl. 20:51

Regeringen er klar til smal udligningsaftale

Regeringen lægger op til smalt forlig med Enhedslisten om at udligne mellem rige og fattige kommuner.

Artiklens øverste billede

Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) har indkaldt Enhedslisten til forhandlinger mandag morgen om justering af den kommunale udligning, og regeringen vil i givet fald kun kunne få en aftale i hus med Enhedslisten.

S-R-SF-regeringen lægger dermed op til et smalt forlig om udligningsreformen, der omfordeler penge fra rige kommuner til fattige kommuner.

Den tidligere VKO-blok med Venstre, De Konservative og Dansk Folkeparti har meldt sig ud af forhandlingerne, og derfor opgav regeringen et bredt forlig og forsøger nu i stedet at nå til enighed med sit støtteparti, Enhedslisten.

Klar til aftale

Enhedslistens finansordfører, Frank Aaen, siger, at partiet er klar til en aftale.

- Kan vi være med til at lade de rige kommuner betale til de fattige er vi parate til det. Jo stærkere vi kan gøre det, des bedre. Vi er indkaldt til forhandlinger, hvor vi får præsenteret regeringens udspil, siger Frank Aaen.

Regeringen ønsker at bevare den nuværende udligningsprocent på 58, men vil ændre på nogle parametre for udligningen for at sende 400 millioner kroner fra de rigeste til de fattigste kommuner.

Enhedslisten har ikke på forhånd nogen grænse for, hvad partiet vil gå med til. På spørgsmålet om, Enhedslisten har ønsker med i tasken til regeringen, svarer Frank Aaen:

- Nu vil vi se regeringens udspil først.

Overraskelse hos DF

Hos Dansk Folkeparti er man overrasket over ikke at være inviteret til forhandling.

- Vi har aldrig haft noget ultimativt krav. Hvis forhandlingerne fortsætter uden os, er det fordi, vi er smidt ud, og det er jeg overrasket over, siger gruppeformand Kristian Thulesen Dahl.

Partiet vil gerne øge udligningsprocenten fra 58 til 70. Det vil for alvor kunne få millionerne til at rulle fra de rige nordsjællandske og østjyske kommuner til kommunerne i Udkantsdanmark.

De Konservative meddelte først i maj, at partiet ikke vil være med i aftalen, når regeringen ikke vil tage højde for, at leveomkostningerne i nogle byer er højere end i andre.

De Konservative meddelte først i maj, at partiet ikke vil være med i aftalen, når regeringen ikke vil tage højde for, at leveomkostningerne i nogle byer er højere end i andre.

Ritzau

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.