Johanne Schmidt: Jeg ved ikke, om det er tudefjæs

Der er sket meget godt under regeringen, men alligevel truer Enhedslisten med at vælte den.

Artiklens øverste billede
Politikken har været mere rød under den nye regering, mener Johanne Schmidt-Nielsen, som dog ikke lover at stemme for finansloven. Foto: Stine Bidstrup

Enhedslisten får mere politik igennem nu, end partiet ville få under en borgerlig regering.

Alligevel kan det godt være, at partiet stemmer imod næste års finanslov - selv om det kan føre Lars Løkke (V) tilbage i Statsministeriet og sende Enhedslisten uden for indflydelse.

Det er budskabet fra Johanne Schmidt-Nielsen (EL).

Politiske sejre

Den unge frontfigur erkender, at Enhedslisten siden valget i september har fået mere politik igennem, end partiet kunne have fået med en blå regernig.

"Det er klart, at vi er meget glade for, at vi har fået en ny regering," siger Schmidt-Nielsen til TV2 News og nævner blandt andet det øgede fokus på social dumping som en politisk sejr.

"Vi har fået nogle resultater, som vi kan være stolte af. Vi har fået bekæmpelsen af social dumping sat på dagsordenen, og vi gør nu mere for at opkvalificere de arbejdsløse," siger hun.

Thorning må udskrive valg

Men trods sejrene vil Enhedslistens top-profil ikke udstede nogen garanti for, at partiet ikke vælter SRSF-regeringen senere på året, når finansloven skal forhandles.

"Vi vil gerne samarbejde, og vi vil gerne gå på kompromis, men vi lægger naturligvis ikke stemmer til hvad som helst," siger Schmidt-Nielsen og nævner selv, hvad der vil ske, hvis ikke Enhedslisten stemmer for finansloven.

"Så står Helle Thorning i en meget dårlig situation. For jeg tror hverken, at Dansk Folkeparti eller Venstre kan finde på at gå ind og stemme for en finanslov. Så kan statsministeren blive nødt til at udskrive valg," siger Schmidt-Nielsen, der ikke er i tvivl om, at en valgsejr til blå blok vil give mindre politisk indflydelse til venstrefløjs-partiet.

"Det vil naturligvis give mindre. Og derfor har vi intet ønske om, at der bliver udskrevet valg før tid."

Tudefjæs?

På Enhedslistens årsmøde, som har fundet sted over hele weekenden, er der fra talerstolen blevet uddelt verbale øretæver til regeringen.

Også fra Johanne Schmidt-Nielsen.

Men hvorfor dette "tudefjæs", når Enhedslisten selv erkender, at partiet har fået mere politik igennem, end partiet ville have fået under en blå regering, blev Johanne Schmidt-Nielsen spurgt af TV2 News.

"Jeg ved ikke, om det er et tudefjæs. Jeg synes, at det er rimeligt at forvente, at det, som man siger før et valg, er det samme, som det, man fører igennem efter et valg. Og før valget sagde Thorning, at alle skulle være med til at betale regningen, og at man skulle investere sig ud af krisen i stedet for at skære ned. Og jeg er fuldstændig enig. Men lige nu lægger regeringen - sammen med højrefløjen - op til at forringe vilkårene for dem, som har mindst," siger Johanne Schmidt-Nielsen og undlader at svare klart på, om Enhedslisten respekterer, at vælgerne gav mandat til en reformdagsorden - og ikke gav 90 mandater til S, SF og Enhedslisten alene.

"Vi forventer ikke at få alt vores politik igennem. Men vi mener, at det vil være fornuftigt at sige, at dem, der har mest, godt kan bidrage mere," siger hun.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.