Nu er Danmark formand
Siden midnat har Danmark formelt været formand for EU's ministerråd.
Banneret blafrer på Udenrigsministeriets facade på Asiatisk Plads. Allerede et par dage inden jul blev også det store banner over døren ind til Justus Lipsius-bygningen, der huser EU's ministerråd i Bruxelles, skiftet ud.
Det polske EU-formandskabslogo har veget pladsen for Danmarks.
Inde i bygningen er der nu dansk kunst og møbler på plads. Og rundt i de øvrige 26 EU-lande er der de næste seks måneder programsat masser af danske koncerter, film og udstillinger.
Statist i magtspillet
Danmark udnytter EU-formandskabet til at gøre sig synlig. Men politisk bliver det så som så med det danske aftryk på den del af EU-samarbejdet, der for tiden tiltrækker sig mest opmærksomhed.
Sydsvenska Dagbladet har i en optaktsartikel beskrevet Danmark som "statist i magtspillet" i den akutte eurokrise. Andre europæiske medier har på samme måde på forhånd forsøgt at nedtone Danmarks pondus og indflydelse.
Dels fordi Danmark ikke er med i euroen. Og dels fordi et EU-formandskab ikke længere har samme betydning som tidligere.
Reduceret formandskab
Den tyske radio Deutsche Welles netavis kalder det "et reduceret formandskab" med henvisning til både de formelle ændringer i EU's arbejdsgang og til Danmarks særstatus uden for euroen.
- Det vil ikke være nemt at mægle blandt alle de besværlige parter. Danmark har i forvejen en tendens til at placere sig selv i marginen af EU-processerne, skriver Deutsche Welle.
Formelt hverken kan eller skal Danmark som formandsland løse eurokrisen. Både statsministeren og europaministeren har dog sagt, at de håber at kunne slå bro over konflikter i krisen.
Men den formelle forventning er, at Danmark fokuserer sin politiske iver efter at levere et effektivt formandskab på alle de andre områder i EU, hvor danske ministre faktisk sidder for bordenden.
- Danmark er kendt for at have dygtige og erfarne embedsmænd og har et imponerende generalieblad fra tidligere formandskaber.
- Tilliden til de danske diplomaters og embedsmænds kvalitet vil et stykke hen ad vejen dæmpe bekymringen over den nye regerings manglende ministererfaring, skriver den ansete EU-ugeavis European Voice.