Førstegangsvælgere skal have hjælpepakke

De unge førstegangsvælgere skal lokkes til stemmeurnerne, mener Valgretskommissionen.

Artiklens øverste billede

Valgtilforordnede, tillægsmandater og sideordnet opstilling.

Valgene kan virke som en fremmed verden på unge, der stemmer for første gang.

Derfor skal førstegangsvælgerne fremover have en særlig invitation og en pakke med informationsmaterialer, anbefaler den såkaldte Valgretskommission.

- Førstegangsvælgerne skal inviteres indenfor til demokratiets fest, siger formanden for Valgretskommissionen, Christian Mejdahl (V), der fra 2003 til 2007 var Folketingets formand, og fortsætter:

- Et særligt informationsmateriale op til det pågældende valg eller afstemning vil øge førstegangsvælgernes opmærksomhed og motivere flere til at stemme.

Ved det seneste kommunalvalg blev omkring halvdelen af de unge vælgere hjemme på sofaen.

Derfor skal førstegangsvælgere fremover sammen med valgkortet have tilsendt et brev og informationsmateriale, ligesom man i årevis har gjort i Norge og Finland.

Valgretskommissionen, der siden 2010 har undersøgt, hvordan det danske demokrati kan fremtidssikres, præsenterer 1. december sin betænkning med 28 bud på, hvordan unges demokratiske engagement kan øges.

Og forslaget om en "velkomst- og hjælpepakke" til førstegangsvælgere er en god idé, vurderer valgforsker Johannes Andersen fra Aalborg Universitet, der er blandt de eksperter, der har deltaget i Valgretskommissionens arbejde:

- Det er engagement mere end viden, der driver værket. Det betyder, at de unge meget nemt kan overse eller glemme nogle af de vigtigste ting, ikke mindst i forhold til demokratiet, der kan forekomme lidt fjernt og formelt, siger han.

Han mener derfor, at det er oplagt at gøre en særlig indsats for at invitere de unge ind i det demokratiske fællesskab, fortælle dem om deres nye rolle som demokratisk medborger og gøre dem fortrolige med valghandlingen.

Ritzau

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen