Regeringen stopper kommuners udbudstvang

Fra 2012 må kommunerne igen selv bestemme, hvor mange opgaver de vil sende i licitation.

Kommunerne skal fremover selv bestemme, om de vil sende kommunale opgaver i udbud hos private firmaer.

Regeringen og Enhedslisten er nemlig enige om at lade kommunerne selv afgøre, om det er fornuftigt at sende eksempelvis levering af rengøring eller ældremad i licitation. Det bekræfter SF's kommunalordfører Lisbeth Bech Poulsen over for Ritzau.

- Det er vi helt enige om. Kommunerne skal ikke længere have tvunget udlicitering, og det er noget vi vil have gennemført, siger Lisbeth Bech Poulsen.

Den nye ordning ventes at indgå i den kommende kommuneaftale for 2012, og dermed bliver der gjort en ende på den tidligere regerings krav om, at 25 procent af de kommunale opgave skal sendes i udbud.

Overfor Jyllands-Posten udtrykker formand for Kommunernes Landsforening, Jan Trøjborg (S), tilfredshed med, at kommunerne nu selv får mulighed for at bestemme, hvor mange opgaver, de vil have private bud på.

Til gengæld frygter oppositionen, at den nye ordning kommer til at betyde, at kommunerne kommer til at vælge nogle dyrere løsninger.

- Det er jo helt vanvittigt. Det er at smide samfundets penge ud af vinduet, når man ikke tester, om man får den rigtige pris og kvalitet.

- Det er virkelig et tilbageskridt - både i forhold til, om vi får noget for pengene, men også i forhold til borgernes frie valg, siger Venstres politiske ordfører Ellen Trane Nørby (V) til Jyllands-Posten.

Men der er ingen grund til at frygte, at kommunale penge går til spilde, understreger Lisbeth Bech Poulsen. Hun mener, det tvungne udbud har kostet kommunerne milliarder som følge af bureaukrati og papirarbejde.

- Jeg har stor tillid til, at kommunerne vil sende de ting i udbud, som, de synes, giver mening. De har jo også en presset økonomi og er tvunget til at finde de billigste og bedste løsninger, siger Lisbeth Bech Poulsen.

Ritzau

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.