Politikere kræver øget kontrol med PET

Kontrol med Politiets Efterretningstjeneste i sager om statsborgerskab bør skærpes, mener flere politikere.

Artiklens øverste billede

Flere politikere fra regeringspartierne ønsker øget kontrol med Politiets Efterretningstjeneste (PET) i sager om statsborgerskab. Det skriver Berlingske lørdag.

PET sikkerhedsvurderer ansøgere til dansk statsborgerskab inden Folketingets Indfødsretsudvalg tager stilling til ansøgningen. Konkluderer PET, at en ansøger kan være til fare for nationens sikkerhed, fjernes personen fra statsborgerskabslisten.

Problemet er, at udvalget ikke får PETs bagvedliggende vurdering at se.

- Denne type afslag bør begrundes, og ansøgeren bør have mulighed for at klage til regeringen over PETs vurdering, siger indfødsretsordfører Zenia Stampe (R) til Berlingske.

Hendes kollega Lennart Damsbo-Andersen (S) tilslutter sig synspunktet:

- Man bør lave en PET-kontrolinstans. Det vil være rigtigt i forhold til retssikkerheden, siger han.

SF's ordfører på området, Anne Baastrup, er tilfreds med den nuværende system, men hun er parat til at drøfte emnet. Johanne Schmidt-Nielsen fra Enhedslisten derimod ønsker mere kontrol.

- Folk, der lever op til alle regler for statsborgerskab, bliver taget af loven udelukkende på baggrund af en indstilling fra PET. Det er et retssikkerhedsmæssigt problem, siger hun.

Ifølge flere kilder i Indfødsretsudvalget er det almindeligt, at PET hvert halve år får fjernet to til fem personer fra listen.

Justitsminister Morten Bødskov (S) svarer i en mail til Berlingske, at regeringen ikke har nogen planer om at ændre den aktuelle fremgangsmåde.

Ifølge Hans Jørgen Bonnichsen, tidligere chef i PET, så bør Bødskov lytte til kritikerne.

- Det vil styrke retssikkerheden, hvis en uafhængig domstol vurderede PETs materiale. Her står det komplet uimodsagt, siger Bonnichsen til Berlingske.

Ritzau

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen