Knivlov rammer stadig almindelige borgere

Jurist i Cepos er kun delvist tilfreds med regeringens ændring af straffen for at gå med kniv.

Artiklens øverste billede
En hobbykniv som denne er fortsat ulovlig. Arkivfoto: Jonathan Bjerg Møller/Polfoto

Mange almindelige mennesker er fortsat i farezonen for at blive dømt, selv om regeringen lemper straffen for at bære kniv.

Sådan lyder konklusionen fra den borgerlige tænketank Cepos, som kun er behersket tilfreds med det lovforslag, der blev fremlagt torsdag.

- Det er selvfølgelig en forbedring, at almindelige lovlydige borgere slipper for fængsel, hvis de bliver taget med en kniv, men bødestraf er også en mærkbar og uacceptabel sanktion, lyder det fra chefjurist Jacob Mchangama.

Fra fængsel til bøde

I dag er udgangspunktet en straf på syv dages fængsel, hvis en borger går rundt på gaden med en kniv.

Fremover bliver hovedreglen derimod en bøde - som til gengæld kommer helt op på 5000 kroner.

Kun i de tilfælde, hvor kniven er båret i nattelivet eller i andre situationer, hvor der er fare for vold, skal dommerne sende folk i fængsel, mener regeringen.

Bør ikke være kriminelt

Chefjuristen beskylder i en mail regeringen for ikke at gøre op med den "alt for vidtgående kriminalisering, som i flere tilfælde har ramt helt almindelige og lovlydige borgere."

- Det bør ikke som nu være kriminelt at have et multiværktøj med knivblad eller en hobbykniv liggende i sin bil, mener Jacob Mchangama.

Skærpelsen af våbenloven blev indført i 2008 og har lige siden været en af de senere års mest omdiskuterede stramninger.

Bedre balance

I begrundelsen for at lempe sanktionen siger Morten Bødskov i en pressemeddelelse, at der skal "bedre balance" mellem straffen og forseelsen.

Men samtidig lover ministeren at "fastholde en stærk og konsekvent indsats mod knive på offentligt tilgængelige steder."

Hans eget parti, Socialdemokraterne, stemte for den lovstramning, som nu rulles tilbage.

På Christiansborg mener Liberal Alliance, at regeringen burde gå mere drastisk til værks.

- Det er simpelt hen ikke rimeligt, at ganske almindelige mennesker stadig skal kunne få en stor bøde bare på grund af en forglemmelse, udtaler partiets retsordfører, Simon Emil Ammitzbøll.

Ritzau

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen