EU-lande uden euro samarbejder uformelt
Vestager mødes med de øvrige EU-lande uden euro. Regeringen har tidligere afvist et formelt samarbejde.
Gældskrisen og det forstærkede samarbejde mellem eurolandene får nu de 10 EU-lande uden for euroen til også at mødes for sig selv.
Mandag aften er økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager på tjekkisk invitation med til en middag i Bruxelles med de ni kolleger, der heller ikke er med i eurozonen.
Middagen foregår samtidig med, at de 17 eurolandes ministre holder formelt møde forud for et møde blandt samtlige 27 EU-landes ministre tirsdag.
Både Vestager og statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har hidtil afvist en idé om at formalisere samarbejdet mellem ikke-eurolandene.
- Det er ikke hensigtsmæssigt for de 10 lande uden for euroen at indlede et mere formelt samarbejde, sagde statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) i lørdags.
Det gjorde hun, efter at den britiske premierminister, David Cameron, foreslog, at de 10 lande skal mødes langt oftere.
Vestager sagde selv i forrige uge, at "fordi nogen laver en klub, så synes jeg ikke, man skal lave en modklub".
Talsmænd for flere af de lande, der er inviteret med til middagen mandag, understreger, at der er tale om en uformel samling uden egentlig dagsorden, uden mål om at træffe beslutninger og uden fast mødekalender.
Der var dog også et tilsvarende møde for en måned siden, samme dag som Danmark fik ny regering.
Diplomater fra nogle af landene siger til det franske nyhedsbureau, AFP, at de 10 vil til mere rutinemæssigt at holde deres egne møder, nu da eurolandenes ministre holder flere møder uden dem.
- Hvis de 17 samles, så må vi også gøre det, siger én, der dog også bemærker, at der er meget, de 10 er uenige om.
En anden af de unavngivne diplomater henviser til, at det især kan være nødvendigt at koordinere mellem ikke-eurolandene i sager inden for det indre marked og handel med lande uden for EU.
- Når eurozonen får en fælles finansminister - som de snart gør - så vil resten af EU være nødt til at sikre, at de ikke mister noget og bliver en andenrangs handelspartner i EU's relationer med resten af verden, siger diplomaten til AFP.