Ny Sovjet-kilde belaster Sohn

En tidligere højtstående sovjetisk chef kommer med nye belastende oplysninger mod erhvervs- og vækstminister Ole Sohn (SF) og den tidligere DKP-formands forklaring om, at han ikke vidste, at DKP modtog hård valuta fra Moskva.

Artiklens øverste billede
Erhvervs- og vækstminister Ole Sohn (SF) kalder det "ubehageligt", at hans navn optræder på pairer fra gamle sovjetiske arkiver. Foto: Mik Eskestad

MOSKVA

Valentin Falin, Sovjetunionens sidste chef for al økonomisk støtte til udenlandske kommunistpartier, står for første gang frem og siger i et interview med Morgenavisen Jyllands-Posten søndag, at han ikke er i tvivl om, at erhvervs- og vækstminister Ole Sohn (SF) som formand for Danmarks Kommunistiske Parti, DKP, vidste, at partiet modtog hård valuta fra Moskva.

Det er i strid med Ole Sohns forklaring om, at han aldrig har modtaget kontanter fra Moskva eller har været vidende om, at andre i DKP gjorde det.

Bogførte udbetalinger

Valentin Falin var 1989-91 øverste chef for den internationale afdeling i det 8sovjetiske kommunistpartis centralkomité, der havde ansvar for direkte og indirekte økonomisk støtte til udenlandske kommunistpartier. I afdelingen blev alle udbetalinger af kontanter omhyggeligt bogført.

Forelagt de håndskrevne bogføringsprotokoller, hvor Ole Sohn står som modtager af kontanter i årene 1987-89, siger Valentin Falin:

»Det betyder ikke nødvendigvis, at Sohn personligt fik pengene, men det refererer til den adresse, hvor pengene blev afleveret i sidste instans. Pengene havnede i Sohns varetægt. Han var adressaten, så det er ikke et spørgsmål, om det skete med eller uden hans vidende. Selvfølgelig vidste formanden det.«

Belastende forklaringer

Også på et andet punkt belaster Valentin Falins forklaring Ole Sohn, der har sagt, at han ikke søgte om penge i Moskva i 1989 eller har kendskab til, at andre i DKP gjorde det. Men Valentin Falin fastslår, at DKP søgte om penge det år, og at ansøgningen kom fra Ole Sohn »eller ifølge hans fuldmagt«.

Også på et tredje punkt skærer Valentin Falin igennem. Ole Sohn og historikeren Morten Thing har ofte fremført en teori om, at beløbene anført i protokollen kan referere til den sovjetiske overbetaling af 8opgaver til DKP-trykkeriet Terpo Tryk. Men den teori holder ikke, for oplysningerne i protokollerne refererer alene til udbetalingen af hård valuta, mens overfaktureringen blev betalt fra en anden pengekasse, fastslår Falin.

En anden tidligere sovjetisk topchef, Anatolij Smirnov, havde selv med protokollerne at gøre. Anatolij Smirnov var sekretariatschef under Valentin Falin i international afdeling i 1991 og smuglede protokollerne ud. Han siger:

»Som jeg har sagt under ed i retten: Sohns navn står på protokollerne, fordi han havde skrevet under på kvitteringerne som modtager af pengene på vegne af DKP.«

Sohn: »Ubehageligt«

Erhvervs- og vækstminister Ole Sohn (SF) ønsker ikke at lade sig interviewe, men skriver i en skriftlig kommentar, at han anser udtalelserne som en gentagelse af tidligere oplysninger.

Han kalder det ubehageligt, at hans navn optræder i protokollerne:

»Men det er vigtigt for mig at understrege, at jeg ikke har været involveret i eller været vidende om sorte penge i form af kontanter. Men hvor beklageligt det end er, så ser jeg desværre mig ikke i stand til at bevise min uskyld med andet end ord.«

LÆS OGSÅ: Tolk: Sohn ville betale sorte penge

LÆS OGSÅ: Det mener vælgerne om Sohn

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.