Traktatdebat kan udskyde folkeafstemning

Nick Hækkerup: EU's traktatdiskussion kan udskyde dansk folkeafstemning om afskaffelse af EU-forbehold.

Artiklens øverste billede

Den tiltagende diskussion om en traktatændring i EU kan betyde, at danskerne må vente på at stemme om de danske EU-forbehold.

Det siger forsvarsminister Nick Hækkerup (S).

Han peger på, at det kan vise sig at give mest mening at lade danskerne stemme om både forbeholdene og en eventuel traktatændring ved samme afstemning.

- Vi bliver nødt til at forholde os til den situation, at der oven på den økonomiske krise kommer en traktatændring.

- Det vil være underligt, at afstemningen om forbeholdene afvikles fuldstændig uafhængigt af den kontekst, siger Nick Hækkerup.

Det er dog endnu uvist, om Tyskland og Frankrig kan samle opbakning til at gennemføre forhandlinger om en ny traktat, der skal stramme de økonomiske krav til eurolandene.

Men hvis det sker, så kan der gå alt fra måneder til flere år, før en ny traktat er klar til eventuel folkeafstemning i de forskellige EU-lande.

I regeringsgrundlaget har regeringen fastslået, at folkeafstemningerne skal gennemføres i den første regeringsperiode, men man har ikke sat dato på.

Ifølge Nick Hækkerup er der dog en grænse for, hvor længe regeringen kan vente med en folkeafstemning, hvis forhandlingerne om traktatændringerne strækker sig over meget lang tid.

- Hvis traktatændringerne trækker meget langt ud, så vil det være mindre problematisk at have en folkeafstemning om forbeholdene, inden man stemmer om traktatændringerne, siger Nick Hækkerup.

På forhånd har regeringen sagt, at folkeafstemningen om forbeholdene ikke kommer i det første halvår af 2012, hvor Danmark har formandskabet.

Nick Hækkerup afviser, S-R-SF-regeringen er ved at overtage VK-regeringens argument for ikke at gennemføre den lovede folkeafstemning om forbeholdene ved at henvise til traktatforhandlinger.

- Vi kan komme i en situation, hvor vi bliver nødt til at tage højde for forhandlingerne om traktatændringerne, men regeringens ambition er at afskaffe forbeholdene, siger han.

Ritzau

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen